BCE ia în calcul plafoane pentru costurile de finanţare ale statelor din zona euro

Banca Centrală Europeană (BCE) ia în calcul stabilirea unor plafoane asupra randamentelor obligaţiunilor guvernamentale din zona euro, impuse prin cumpărarea nelimitată de titluri de către instituţie de pe piaţa secundară, potrivit revistei Der Spiegel, preluată de Bloomberg.
Economica.net - lun, 20 aug. 2012, 07:27
BCE ia în calcul plafoane pentru costurile de finanţare ale statelor din zona euro

Consiliul guvernator al BCE va lua o decizie privind această măsură la următoarea şedinţă de politică monetară, de la începutul lunii septembrie, notează Der Spiegel, fără a preciza sursa informaţiilor.

Achiziţiile de obligaţiuni efectuate de bancă ar fi făcute publice imediat după efectuarea tranzacţiilor, a precizat publicaţia germană.

Un reprezentant al BCE a refuzat să comenteze informaţiile.

Dobânzile plătite de Spania şi Italia pentru a atrage finanţare din pieţe au crescut în ultimul an la cote alarmante, apropiindu-se şi chiar depăşind uneori pragul psihologic de 7%, la care Grecia, Irlanda şi Portugalia au solicitat programe de finanţare externă de la UE şi FMI.

În prezent, randamentul obligaţiunilor spaniole cu maturitatea la 10 ani a scăzut la 6,44%, iar Italia se împrumută la mai puţin de 6%, scăderi datorate speculaţiilor din piaţă privind o posibilă intervenţie decisivă a BCE.

Preşedintele BCE Mario Draghi a declarat la începutul lunii august că banca ar putea cumpăra obligaţiuni spaniole şi italiene în paralel cu Mecanismul European de Stabilitate pentru a reduce semnificativ dobânzile percepute de investitori celor două ţări. Germania sprijină propunerile lui Draghi, notând că astfel de acţiuni trebuie însoţite de respectarea unor condiţii stricte de către Roma şi Madrid.

Te-ar mai putea interesa și
Isărescu: „Euro va rămâne sub 5 lei atât cât trebuie. Nu dai drumul la un instrument de control când ai războiul la uşă. Incercăm să trecem de inflaţie fără recesiune”
Isărescu: „Euro va rămâne sub 5 lei atât cât trebuie. Nu dai drumul la un instrument de control când ai războiul ...
Chiar dacă cvasistabilitatea cursului de schimb este văzută ca un puternic instrument de luptă împotriva inflaţiei, guvernatorul BNR pune recenta apreciere a leului pe seama românilor veniţi......
Un deputat rus a propus crearea unui bloc de ţări după modelul Uniunii Sovietice
Un deputat rus a propus crearea unui bloc de ţări după modelul Uniunii Sovietice
Deputatul Mihail Şeremet, care reprezintă Crimeea (peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014) în Duma de Stat (camera ...
BNR a majorat prognoza de inflaţie la 13,9% pentru finalul anului 2022
BNR a majorat prognoza de inflaţie la 13,9% pentru finalul anului 2022
Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 13,9% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie ...
Aproximativ 268.000 de hectare afectate de secetă, dintre care 55% cu grâu
Aproximativ 268.000 de hectare afectate de secetă, dintre care 55% cu grâu
Suprafață totală afectată de secetă a ajuns la 267.985 ha, comunicată până la această dată de către 30 județe, ...