1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 12 º

Extern

BCE menţine nemodificată dobânda, dar spune că este gata să îşi majoreze sprijinul acordat economiei

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie, dar a lansat un mesaj foarte clar că va adopta noi măsuri de sprijin la reuniunea din luna decembrie, informează Reuters.

29 oct, 2020 | Agerpres

Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%.

"Noua rundă de proiecţii macroeconomice ale experţilor Eurosistemului din luna decembrie va permite o reevaluare aprofundată a perspectivelor economice şi a balanţei riscurilor. Pe baza acestei evaluări actualizate, Consiliul guvernatorilor îşi va recalibra instrumentele, după caz, pentru a răspunde evoluţiei situaţiei şi a asigura menţinerea unor condiţii favorabile de finanţare în vederea sprijinirii redresării economice şi a contracarării impactului negativ al pandemiei asupra traiectoriei proiectate a inflaţiei", se arată într-un comunicat de presă al BCE.

Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:30 (ora Europei Centrale), ocazie cu care şeful BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi.

Problema BCE este că noile restricţii adoptate în contextul pandemiei de COVID-19 îi pun sub semnul întrebării scenariul său potrivit căruia economia zonei euro va reveni la nivelul de dinaintea crizei la finele lui 2022.

În Franţa, populaţia trebuie să stea în casă şi poate merge la lucru doar dacă angajatorul consideră că este imposibil să lucreze de acasă. Germania va închide barurile, restaurantele şi teatrele în luna noiembrie, însă şcolile vor rămâne deschise iar magazinele vor putea să funcţioneze doar dacă au introdus limite stricte privind accesul. În Spania, una din ţările europene cele mai afectate de COVID-19, guvernul intenţionează să introducă starea de urgenţă pentru şase luni iar Italia a anunţat deja noi restricţii.

În plus, există şi unele limite clare cu privire la puterea BCE. După ce a cumpărat obligaţiuni în valoare de aproximativ 100 miliarde de euro în fiecare lună, BCE a împins costurile cu împrumuturile la minime istorice. La rândul lor, băncile comerciale se împrumută la dobânzi negative şi principala lor îngrijorare est deteriorarea calităţi creditelor.

Cu toate acestea, analiştii se aşteaptă ca la următoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE, care va avea loc în data de 10 decembrie, instituţia să dea publicităţii noile sale prognoze economice şi de asemenea să anunţe o extindere a Programului de Achiziţii Urgente în Pandemie (Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP), principalul său instrument de combatere a crizei coronavirusului.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO