BCE neagă negocierile privind un pachet de ajutor financiar pentru Spania

Banca Centrală Europeană (BCE) a negat, vineri, informaţia apărută într-un cotidian olandez că ar negocia cu FMI un pachet de ajutor financiar pentru Spania, potrivit CNBC.
Economica.net - vin, 14 sept. 2012, 11:24
BCE neagă negocierile privind un pachet de ajutor financiar pentru Spania

Cotidianul Het Financieele Dagblad a scris vineri, citând surse, că BCE negociază cu FMI un pachet de ajutor financiar pentru Spania care ar putea ajunge la 300 de miliarde de euro.

Un purtător de cuvânt al BCE a declarat că articolul este nefondat, menţionând că Spania nu a cerut ajutor extern

Potrivit publicaţiei olandeze, pachetul de ajutor ar deschide BCE calea achiziţiei de obligaţiuni spaniole, astfel încât să scadă costurile la care se împrumută Madridul.

BCE ar vrea participarea FMI pentru a se asigura că Spaniei îi vor fi impuse condiţii stricte pentru reducerea cheltuielilor şi reformarea economiei, scrie cotidianul.

„BCE lucrează la un cadru pentru noul program de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, iar acesta implică o monitorizare strictă din partea FMI”, a declarat o sursă.

FMI ar urma să stabilească condiţiile pachetului de ajutor extern, iar un program s-ar derula conform celor ale Fondului, pe perioadă de trei ani şi cu fonduri de maxim 300 de miliarde de euro.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, Joerg Asmussen, membru în board-ul BCE, şi doi oficiali FMI, Christine Lagarde şi David Lipton, negociază acordul, în timp ce miniştrii de Finanţe din zona euro ar urma să discute subiectul la o reuniune vineri în Cipru, mai scrie publicaţia.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat săptămâna aceasta că nu are probleme ca FMI să monitorizeze modul în care Spania respectă condiţiile pentru ajutor extern.

Un oficial din zona eruo a declarat în iulie pentru Reuters că Spania a recunoscut pentru prima dată, în timpul unei întâlniri a ministrului Economiei, Luis de Guindos, cu omologul său german, Wolfgang Schaeuble, că ar putea avea nevoie de un pachet de sprijin în valoare de 300 de miliarde de euro în cazul în care costurile de împrumut rămân la un nivel prea ridicat.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat, deja, un ajutor extern de până la 100 de miliarde de euro pentru Spania, destinat recapitalizării sectorului bancar.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...