BCE: Planul pentru salvarea Ciprului „nu este un model” pentru zona euro

Soluţia aleasă pentru salvarea Ciprului 'nu este un model' aplicabil altor ţări din zona euro, a afirmat Yves Mersch, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), într-un interviu ce urmează să apară în ediţia de joi a cotidianului economic spaniol Expansion, scrie AFP.
Economica.net - joi, 28 mart. 2013, 06:43
BCE: Planul pentru salvarea Ciprului

‘Soluţia cipriotă nu este un model, este vorba mai degrabă despre măsuri specifice adaptate la o situaţie cu adevărat excepţională’, a explicat Yves Mersch, potrivit fragmentelor din interviu publicate miercuri în ediţia online a ziarului spaniol.

‘Nu văd nicio ţară din zona euro căreia să i se poată aplica raţionamentul din cazul Ciprului’, a adăugat el. ‘Trebuie să trimitem un mesaj clar investitorilor şi deponenţilor internaţionali în legătură cu faptul că banii lor sunt în siguranţă în zona euro’, a ţinut să menţioneze Mersch.

El a reacţionat astfel la afirmaţiile făcute de preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, care a lăsat să se înţeleagă într-un interviu acordat ziarului Financial Times şi unei agenţii de presă că soluţia reţinută în cazul Ciprului ar putea fi aplicată şi pentru alte ţări fragilizate din zona euro.

Câteva ore mai târziu, revenind asupra comentariilor sale, Dijsselbloem a afirmat luni că situaţia Ciprului reprezintă un caz specific şi că planul de salvare nu va servi în viitor ca model pentru rezolvarea altor probleme, scrie Agerpres.

Primele sale declaraţii însă au provocat luni un şoc la burse.

Benoît Coeuré, un alt membru al Comitetului executiv al BCE, a ţinut să sublinieze marţi că Jeroen Dijsselbloem ‘a greşit când a spus ce a spus’.

Planul de salvare pentru Ciprului, anunţat în week-end, prevede închiderea celei de-a doua bănci ca mărime din ţară, Laiki, şi restructurarea celei mai mari, Bank of Cyprus, în schimbul unui împrumut în valoare de 10 miliarde de euro ce va fi plătit în mare parte de ţările membre, prin urmare de contribuabilii din zona euro. De asemenea, depozitele de la Bank of Cyprus mai mari de 100.000 de euro vor fi impozitate cu 30% din valoarea acestora

Te-ar mai putea interesa și
Kim Jong Un a supervizat o primă simulare de „contraatac nuclear”
Kim Jong Un a supervizat o primă simulare de „contraatac nuclear”
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat primul exerciţiu militar de simulare a "activării nucleare" a ţării, drept ripostă la exerciţiile aeriene americano-sud-coreene, a relatat marţi......
Parlamentul britanic a adoptat proiectul de lege privind expulzarea migranţilor din Rwanda
Parlamentul britanic a adoptat proiectul de lege privind expulzarea migranţilor din Rwanda
Parlamentul britanic a aprobat în noaptea de luni spre marţi proiectul de lege ce permite expulzarea în Rwanda a solicitanţilor ...
Biden îi promite lui Zelenski ajutor militar ”rapid”
Biden îi promite lui Zelenski ajutor militar ”rapid”
Preşedintele SUA Joe Biden a promis luni, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, ...
Carburanții s-au ieftinit din nou azi în România, mai ales motorina. Partea mai puțin bună a unei vești bune
Carburanții s-au ieftinit din nou azi în România, mai ales motorina. Partea mai puțin bună a unei vești bune
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus și azi prețul carburanților, mai mult pe ...