BCE poate opri băncile greceşti cu probleme să-şi plătească creditorii

Preşedintele noii agenţii de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene, Daniele Nouy, a declarat vineri că BCE are puterea de a suspenda plăţile unei bănci greceşti către creditorii săi, dacă este de părere că banca respectivă urmează să fie salvată sau lichidată, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 02 oct. 2015, 14:42
BCE poate opri băncile greceşti cu probleme să-şi plătească creditorii

O sumă de 25 de miliarde de euro din ultimul program de asistenţă acordat Greciei de creditorii internaţionali, în valoare de 86 de miliarde de euro, a fost alocată pentru recapitalizarea băncilor elene până la finele acestui an. Multe dintre băncile greceşti sunt deţinute de stat şi mai au doar puţini acţionari privaţi.

Întrebată de un membru al Parlamentului European dacă BCE are puterea de a introduce un moratoriu pentru a putea opri ieşirea din băncile greceşti a capitalului ce ar putea fi utilizat pentru o operaţiune de tip ‘bail in’, Daniele Nouy a răspuns că BCE are puterea de face acest lucru, însă numai cu condiţia ca o bancă pe care o supervizează să fie pe punctul de a intra în colaps.

‘Obiectivul acestei măsuri este să suspende temporar plata către creditori a băncii respective, în aşteptarea demarării procedurilor de lichidare sau închidere’, a declarat Daniele Nouy.

BCE supervizează în mod direct cele mai mari bănci din Grecia, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank, în condiţiile în care, începând din luna noiembrie a anului trecut, Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM) este responsabil în mod direct de supravegherea unui număr de circa 123 de grupuri bancare europene.

‘Ca urmare a monitorizării directe, BCE a luat deja măsuri destinate restricţionării sau împiedicării unor operaţiuni care ar fi condus la o nouă deteriorare a poziţiei de lichiditate a acelor bănci’, a adăugat Daniele Nouy.

Sumele necesare pentru recapitalizarea băncilor greceşti vor depinde de testele de rezistenţă derulate de Banca Centrală Europeană, procedura fiind aşteptată să se încheie până la finele lunii octombrie. Principalii deţinători de obligaţiuni ale băncilor greceşti pot fi supuşi unor proceduri de tip ‘bail in’, în care solicitările lor pot fi convertite în acţiuni, însă deponenţii vor fi protejaţi în ideea de a evita producerea unor daune economiei. De asemenea, BCE a furnizat finanţare de urgenţă pentru băncile greceşti, în timp ce Guvernul de la Atena a introdus restricţii asupra mişcărilor de capital la finele lunii iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de mașini Dacia pe piața britanică au crescut ușor în luna septembrie
Vânzările de mașini Dacia pe piața britanică au crescut ușor în luna septembrie
Vânzările de maşini noi în Marea Britanie au crescut cu 4,6% în septembrie, la 225.269 de unităţi, în urma majorării cererii pentru vehicule electrice, a anunţat Asociaţia Producătorilor......
Drum Expres Craiova – Pitești: Tronsoanele 3 și 4 vor fi inaugurate în 2023, respectiv începutul lui 2024 – Grindeanu
Drum Expres Craiova – Pitești: Tronsoanele 3 și 4 vor fi inaugurate în 2023, respectiv începutul lui 2024 – ...
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu estimează că tronsoanele 3 și 4 ale Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) ...
Moscova s-a arătat dispusă să livreze gaze Germaniei prin conducta Nord Stream 2. Berlinul a refuzat oferta
Moscova s-a arătat dispusă să livreze gaze Germaniei prin conducta Nord Stream 2. Berlinul a refuzat oferta
Rusia s-a declarat miercuri dispusă să livreze gaz Europei printr-o linie a gazoductului Nord Stream 2 care nu a fost afectată ...
OPEC+ a decis reducerea producției de petrol cu 2 milioane de barili pe zi, în ciuda opoziției administrației americane
OPEC+ a decis reducerea producției de petrol cu 2 milioane de barili pe zi, în ciuda opoziției administrației americane
Grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, a decis miercuri ...