BCE va deveni din 2014 autoritatea supremă de supraveghere a băncilor din zona euro

Banca Centrală Europeană (BCE) va deveni de la 1 ianuarie 2014 autoritatea supremă de supraveghere a băncilor din zona euro, potrivit unui proiect care trebuie semnat de toate cele 27 de state membre UE şi prevede mecanisme de protecţie pentru ţările din afara blocului monetar.
Economica.net - mie, 12 sept. 2012, 07:35
BCE va deveni din 2014 autoritatea supremă de supraveghere a băncilor din zona euro

Uniunea Europeană va prezenta miercuri proiectul legislativ privind supravegherea băncilor din zona euro.

Surse oficiale europene au declarat pentru Bloomberg că BCE va deveni autoritatea de top pentru toate băncile din zona euro, agenţiile naţionale de profil urmând să aplice directivele instituţiei şi legislaţia UE, să se ocupe de „supravegherea de zi cu zi” şi să păstreze prerogativele privind protecţia consumatorilor.

Potrivit propunerilor, BCE va putea impune sancţiuni, inclusiv amenzi, băncilor care refuză să aplice deciziile instituţiei. Agenţii BCE vor putea efectua inspecţii la sediile băncilor.

BCE va putea acorda sau retrage licenţe bancare în cele 17 state ale zonei euro şi va avea ultimul cuvânt de spus în privinţa cerinţelor de adecvare a capitalului.

Autoritatea de la Frankfurt va putea cere oricărei bănci din zona euro să deruleze teste de stres interne şi va putea lua măsuri de „intervenţie rapidă” în cazul instituţiilor de credit care riscă dificultăţi financiare, potrivit surselor citate.

Autorităţile naţionale vor fi responsabile de implementarea deciziilor BCE şi de „munca de zi cu zi” presupusă de supravegherea băncilor. Chestiunile de protecţia consumatorilor vor rămâne la latitudinea băncilor naţionale.

BCE va fi supravegheată de Parlamentul European şi va prezenta rapoarte anuale de activitate atât PE, cât şi miniştrilor de Finanţe.

Proiectul presupune, totodată, ca BCE să-şi coordoneze strategia privind zona euro cu Autoritatea Bancară Europeană (ABE), cu sediul la Londra. ABE este responsabilă pentru reglementarea financiară la nivelul celor 27 de state membre UE, astfel că Marea Britanie a insistat pentru modificarea regulilor de funcţionare a agenţiei pentru a preveni o situaţie în care zona euro ar deveni vocea dominantă în conducerea instituţiei.

ABE va putea desemna comisii independente care să judece eventualele dispute dintre diverse autorităţi de reglementare bancară şi financiară din UE, iar pentru aprobarea oricărei decizii va fi nevoie de o majoritate formată din membri ai zonei euro şi state non-euro.

O sursă oficială apropiată Trezoreriei Marii Britanii a afirmat că Londra se va asigura că noua legislaţie privind supravegherea bancară nu va dăuna pieţei comune a UE.

Proiectul legsislativ vizează intrarea în funcţiune a noului sistem din 1 ianuarie 2014.

„Partea bună a acestei propuneri este că pune ceva distanţă între poliţie şi gangsteri. Cel puţin iniţial, nu va exista acea familiaritate între bănci şi autoritatea de reglementare care a încurajat până acum autorităţile să mai închidă ochii la nereguli”, a declarat pentru Bloomberg Philippe Lamberts, membru al Parlamentului European.

Liderii UE au decis în iunie să urmeze direcţia unei instituţii unice de supraveghere bancară în zona euro, pentru a putea apoi să permită băncilor acces direct la fondurile de urgenţă ale blocului monetar. De la criza financiară din 2008, băncile europene au primit, din bani publici, injecţii de capital, garanţii şi alte forme de sprijin în valoare totală de 4.500 miliarde euro, accentuând presiunile din zona finanţelor publice care au forţat Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania şi Cipru să ceară ajutor financiar extern, notează Bloomberg.

„Criza euro evoluează în jurul BCE. Această instituţie a ajuns să fie considerată singura capabilă să rezolve criza. Totodată, există riscul ca toate aceste noi sarcini să sufoce BCE”, a afirmat Carsten Brzeski, senior economist la ING Group Bruxelles.

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat că autorităţile naţionale ar trebui să continue să joace un rol important chiar şi după implementarea noului sistem de supraveghere. BCE ar trebui să se concentreze pe supravegherea directă a băncilor care ameninţă stabilitatea sistemului financiar, iar alte sarcini mai puţin urgente ar trebui delegate către autorităţile naţionale, a spus oficialul german.

Preşedintele BCE Mario Draghi şi Comisia Europeană văd noul sistem de supravethere ca prim pas în separarea de bugetele naţionale a responsabilităţii intervenţiei în sprijinul băncilor aflate în dificultate.

Viziunea pe termen lung a liderilor UE presupune şi garanţii comune ale depozitelor bancare la nivelul zonei euro şi fonduri comune de stabilizare a băncilor cu probleme.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...