BCE va evita o înăsprire abruptă a politicii monetare când va încheia achiziţiile de active – oficial

Temerile privind reapariţia inflaţiei în zona euro sunt premature, iar oficialii Băncii Centrale Europene vor evita o înăsprire abruptă a politicii monetare când vor încheia în cele din urmă achiziţiile de active, a declarat Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mie, 14 apr. 2021, 09:59
BCE va evita o înăsprire abruptă a politicii monetare când va încheia achiziţiile de active - oficial

Programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (PEPP) are o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro, iar în 11 martie Banca Centrală Europeană a anunţat că în următorul trimestru va accelera ritmul achiziţionării de obligaţiuni, într-o încercare de a menţine scăzute costurile de finanţare ale economiei zonei euro, care încă este afectată de efectele pandemiei, scrie Agerpres.

Factorii care duc la creşterea preţurilor sunt temporari, iar încetinirea economiei va continua să afecteze inflaţia pe termen mediu. Prin urmare, încă nu este momentul ca BCE să renunţe la achiziţiile de active, a apreciat Francois Villeroy de Galhau, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei.

O posibilă încheiere a achiziţiilor de active până în martie 2022 „nu va implica o înăsprire abruptă a politicii monetare. Reinvestiţiile în urma PEPP vor rămâne semnificative, achiziţiile nete vor fi adaptate şi vor continua”, a afirmat oficialul BCE, la un eveniment găzduit de Peterson Institute for International Economics.

În acest moment, BCE efectuează o analiză a strategiei sale, care ar putea include ajustări ale ţintei de inflaţie de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu.

„Obiectivul nostru privind inflaţia trebuie înţeles ca fiind simplu, simetric şi orientat pe termen mediu”, a explicat Villeroy.

Banca Centrală Europeană a majorat în 11 martie previziunile referitoare la inflaţie în 2020, după creşterea preţurilor de la începutul anului. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să crească anul acesta la 1,5%, faţă de un nivel de 1% previzionat anterior, urmând ca rata inflaţiei ar urma să se situeze la 1,2% în 2022 şi la 1,4% în 2023, a anunţat preşedintele BCE, Christine Lagarde.

Conform Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro este estimată la 1,3% în martie, în creştere de la 0,9% în februarie.

Şi în anii următori inflaţia va fi sub ţinta de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu, iar economia va avea nevoie de câţiva ani pentru a-şi reveni la nivelul de dinaintea pandemiei, apreciază BCE.

Te-ar mai putea interesa și
ACEA: România, printre țările cu cele mai slabe rețele de stații de încărcare pentru mașini electrice
ACEA: România, printre țările cu cele mai slabe rețele de stații de încărcare pentru mașini electrice
Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) atrage atenția că „există o lipsă gravă de puncte de încărcare pentru mașini electrice de-a lungul rețelelor rutiere în......
Air France – KLM extinde posibilitatea de a schimba gratuit data călătoriei și destinația zborului
Air France – KLM extinde posibilitatea de a schimba gratuit data călătoriei și destinația zborului
În încercarea de a contracara, pe cât posibil, efectele negative și incertitudinea aduse de noul val pandemic asupra ...
Eșec la Cluj – Napoca: Licitația pentru mini-autobuze autonome a fost anulată
Eșec la Cluj – Napoca: Licitația pentru mini-autobuze autonome a fost anulată
Licitația pentru mini-autobuze autonome, lansată în primăvară de către Primăria Cluj - Napoca, a fost anulată pentru ...
Cei mai bine plătiți președinți ai CA din companiile listate la bursa din Frankfurt
Cei mai bine plătiți președinți ai CA din companiile listate la bursa din Frankfurt
Asociația investitorilor privați din Germania (DSW) a dat publicității un raport care dezvăluie care sunt cei mai bine ...