BCE va evita o înăsprire abruptă a politicii monetare când va încheia achiziţiile de active – oficial

Temerile privind reapariţia inflaţiei în zona euro sunt premature, iar oficialii Băncii Centrale Europene vor evita o înăsprire abruptă a politicii monetare când vor încheia în cele din urmă achiziţiile de active, a declarat Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mie, 14 apr. 2021, 09:59
BCE va evita o înăsprire abruptă a politicii monetare când va încheia achiziţiile de active - oficial

Programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (PEPP) are o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro, iar în 11 martie Banca Centrală Europeană a anunţat că în următorul trimestru va accelera ritmul achiziţionării de obligaţiuni, într-o încercare de a menţine scăzute costurile de finanţare ale economiei zonei euro, care încă este afectată de efectele pandemiei, scrie Agerpres.

Factorii care duc la creşterea preţurilor sunt temporari, iar încetinirea economiei va continua să afecteze inflaţia pe termen mediu. Prin urmare, încă nu este momentul ca BCE să renunţe la achiziţiile de active, a apreciat Francois Villeroy de Galhau, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei.

O posibilă încheiere a achiziţiilor de active până în martie 2022 „nu va implica o înăsprire abruptă a politicii monetare. Reinvestiţiile în urma PEPP vor rămâne semnificative, achiziţiile nete vor fi adaptate şi vor continua”, a afirmat oficialul BCE, la un eveniment găzduit de Peterson Institute for International Economics.

În acest moment, BCE efectuează o analiză a strategiei sale, care ar putea include ajustări ale ţintei de inflaţie de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu.

„Obiectivul nostru privind inflaţia trebuie înţeles ca fiind simplu, simetric şi orientat pe termen mediu”, a explicat Villeroy.

Banca Centrală Europeană a majorat în 11 martie previziunile referitoare la inflaţie în 2020, după creşterea preţurilor de la începutul anului. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să crească anul acesta la 1,5%, faţă de un nivel de 1% previzionat anterior, urmând ca rata inflaţiei ar urma să se situeze la 1,2% în 2022 şi la 1,4% în 2023, a anunţat preşedintele BCE, Christine Lagarde.

Conform Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro este estimată la 1,3% în martie, în creştere de la 0,9% în februarie.

Şi în anii următori inflaţia va fi sub ţinta de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu, iar economia va avea nevoie de câţiva ani pentru a-şi reveni la nivelul de dinaintea pandemiei, apreciază BCE.

Te-ar mai putea interesa și
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Geely a vândut acțiuni Volvo AB în valoare de 1,32 mld. USD
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut toate acţiunile de clasă B....
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Autostrada A2 București – Constanța: CNAIR concesionează spații de servicii pentru stații de încărcare electrice
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansează licitație pentru concesionarea lucrărilor ...
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa ...
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...