BCE va încetini achiziţiile de obligaţiuni, pe fondul redresării campaniei de vaccinare

Banca Centrală Europeană va încetini până în iulie ritmul achiziţionării de obligaţiuni şi va indica la finalul anului că programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP) va fi oprit în martie 2022, conform unui sondaj în rândul economiştilor, realizat de Bloomberg.
AGERPRES - Dum, 18 apr. 2021, 17:27
BCE va încetini achiziţiile de obligaţiuni, pe fondul redresării campaniei de vaccinare

Peste 60% din respondenţi au estimat că BCE va păstra calendarul privind achiziţiile nete, iar aproape la fel de mulţi se aşteaptă ca instituţia cu sediul la Frankfurt să notifice cu trei luni înainte oprirea programului. De asemenea, economiştii nu previzionează schimbări semnificative la reuniunea de politică monetară a BCE de săptămâna viitoare.

Banca Centrală Europeană a accelerat la începutul lunii martie ritmul achiziţionării de obligaţiuni, după ce oficialii au repetat avertismentele potrivit cărora recenta majorare a costurilor de finanţare va deraia redresarea economiei.

Oficialii BCE au indicat că sunt puţine motive de schimbare a direcţiei până în iunie, când va emite noi previziuni privind evoluţia economiei şi vor fi analizate efectele achiziţionării de obligaţiuni.

Deşi numărul ridicat de cazuri de coronavirus şi restricţiile severe din regiune încă afectează mediul de afaceri, ameliorarea ritmului campaniei de vaccinare sugerează că vor fi ridicate gradual restricţiile în următoarele luni. Analiştii previzionează o accelerare a redresării economiei în semestrul doi din 2021.

„Restricţiile de la începutul trimestrului reprezintă o frână, dar cum campania de vaccinare accelerează, se întrevede o îmbunătăţire semnificativă a avansului economiei. Apoi, creşterea ar urma să accelereze în trimestrul trei din 2021”, a apreciat Birgit Henseler, economist la DZ Bank AG.

Aproape toţi respondenţii se aşteaptă ca următoare schimbare semnificativă să fie o încetinire a ritmului achiziţionării de obligaţiuni.

„Perspectivele de creştere ale zonei euro în viitorul apropiat rămân reduse, ţinând cont de al treilea val de infecţii, şi în pofida redresării campaniei de vaccinare. BCE va continua achiziţionarea de obligaţiuni într-un ritm accelerat până în septembrie”, a previzionat Oliver Rakau, economist la Oxford Economics.

Aproape două treimi dintre respondenţi se aşteaptă ca BCE să folosească integral programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie, de 1.850 de miliarde de euro. Oficialii BCE semnalaseră că ar putea cheltui mai puţin dacă redresarea economiei se accelerează, sau mai mult dacă va fi necesar.

În 11 martie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%. Dobânda de politica monetară este la cel mai scăzut nivel din istorie.

Investitorii pariază pe faptul că o redresare a economiei mondiale, sprijinită de măsurile masive de stimulare fiscală din SUA, va spori inflaţia. Îngrijorarea pentru zona euro este că vor creşte costurile de finanţare mai mult decât poate suporta economia, care este afectată de ritmul lent al vaccinării şi extinderea restricţiilor impuse pentru a stopa pandemia.

Te-ar mai putea interesa și
ACEA: România, printre țările cu cele mai slabe rețele de stații de încărcare pentru mașini electrice
ACEA: România, printre țările cu cele mai slabe rețele de stații de încărcare pentru mașini electrice
Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) atrage atenția că „există o lipsă gravă de puncte de încărcare pentru mașini electrice de-a lungul rețelelor rutiere în......
Air France – KLM extinde posibilitatea de a schimba gratuit data călătoriei și destinația zborului
Air France – KLM extinde posibilitatea de a schimba gratuit data călătoriei și destinația zborului
În încercarea de a contracara, pe cât posibil, efectele negative și incertitudinea aduse de noul val pandemic asupra ...
Eșec la Cluj – Napoca: Licitația pentru mini-autobuze autonome a fost anulată
Eșec la Cluj – Napoca: Licitația pentru mini-autobuze autonome a fost anulată
Licitația pentru mini-autobuze autonome, lansată în primăvară de către Primăria Cluj - Napoca, a fost anulată pentru ...
Cei mai bine plătiți președinți ai CA din companiile listate la bursa din Frankfurt
Cei mai bine plătiți președinți ai CA din companiile listate la bursa din Frankfurt
Asociația investitorilor privați din Germania (DSW) a dat publicității un raport care dezvăluie care sunt cei mai bine ...