BCE va menţine măsurile neconvenţionale de politică monetară

Măsurile neconvenţionale de politică monetară (QE) au funcţionat în mare măsură şi ar trebui să rămână în vigoare, în pofida unor deficienţe, a afirmat, marţi, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constancio, transmite Reuters. 
Economica.net - mar, 12 sept. 2017, 17:13
BCE va menţine măsurile neconvenţionale de politică monetară

În ultimii ani, confruntată cu ameninţarea deflaţiei, BCE a lansat măsuri de stimulare fără precedent, care au menţinut dobânzile la minime istorice. Din 2015, Banca Centrală Europeană a creat lichiditate în exces în valoare de aproximativ 1.500 de miliarde de euro, prin achiziţii agresive de obligaţiuni şi credite ieftine pe termen lung acordate băncilor, în cadrul măsurilor neconvenţionale de politică monetară (QE).

Măsurile BCE au dus la majorarea inflaţiei, dar într-un ritm mai lent decât se estima.

Constancio a dat asigurări că rata inflaţiei în zona euro va atinge ‘în cele din urmă’ ţinta BCE, pe fondul creşterii robuste a economiei.

‘Menţinând un nivel corespunzător al politicii monetare relaxate, putem fi încrezători că în cele din urmă vom atinge obiectivul nostru privind inflaţia, în concordanţă cu mandatul BCE’, a afirmat Vitor Constancio, la o conferinţă desfăşurată în Frankfurt.

Acesta a adăugat că ratele dobânzilor încă ar putea fi reduse în teorie deoarece efectele pozitive le depăşesc pe cele negative.

Misiunea principală a BCE este stabilitatea preţurilor, definită ca o creştere a preţurilor mai mică dar apropiată de 2%. Timp de aproape trei ani, inflaţia în zona euro s-a situat sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE şi, conform noilor estimări, nici în următorii ani nu se va apropia de obiectivul ţintă.

În condiţiile în care se apropie momentul în care vor fi eliminate măsurile de stimulare fără precedent adoptate de băncile centrale în ultimii ani, investitorii caută indicii care să îi ajute să determine cât de mult vor înăspri politica monetară băncile centrale şi cum se va renunţa la politicile neconvenţionale care au menţinut dobânzile la minime istorice.

În 7 septembrie, Banca Centrală Europeană şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economică înregistrată de zona euro în 2017, dar şi-a revizuit prognoza de inflaţie ca urmare a aprecierii monedei euro.

Conform noilor estimări ale BCE, Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 2,2% în acest an, faţă de un avans de 1,9% cât estima în luna iunie. În schimb, prognoza de creştere pentru următorii ani a rămas neschimbată la 1,8% în 2018 şi la 1,7% în 2019.

În ceea ce priveşte inflaţia însă, BCE şi-a redus proiecţiile în urma aprecierii monedei euro. Conform noilor estimări, preţurilor de consum în zona euro ar urma să crească cu 1,5% în acest an, urmând ca în 2018 să înregistreze un avans de 1,2% şi unul de 1,5% în 2019. Comparativ, în luna iunie a acestui an, BCE se aştepta ca preţurile de consum să crească cu 1,5% în acest an, cu 1,3% anul viitor şi cu 1,6% în 2019.

Moneda euro s-a apreciat cu 13% în raport cu dolarul în acest an, o dovadă a creşterii economice robuste din zona euro, însă aprecierea monedei euro limitează inflaţia pentru că reduce costul importurilor.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...