BCE verifică împrumuturile acordate băncilor din Spania

Banca Centrală Europeană (BCE) verifică dacă împrumuturile sale acordate băncilor spaniole contravin propriilor reglementări din cauza condiţiilor prea generoase, a anunţat un purtător de cuvânt al BCE, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 05 nov. 2012, 08:04
BCE verifică împrumuturile acordate băncilor din Spania

Ziarul german ‘Die Welt’ a anunţat duminică, citând rezultatele propriilor cercetări, că băncile au împrumutat fonduri de la BCE şi au beneficiat de o reducere de 5%, chiar dacă solvabilitatea titlurilor spaniole de stat furnizate ca garanţie ar fi trebuit să determine BCE să aplice o reducere de 5,5%. Ratingul unor titluri de stat era complet ineligibil pentru a fi acceptat ca garanţie de BCE, susţine ‘Die Welt’.

‘BCE investighează această problemă’, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei cu sediul la Frankfurt, notează Agerpres.

În dezbatere sunt titluri de stat de aproape 80 miliarde de euro care au fost greşit clasificate ca având un rating ‘A’ deşi multe nu avea decât un calificativ ‘B’ atribuit de principalele agenţii de evaluare financiară, Moody’s, Fitch şi Standard & Poor’s.

‘Modul în care au fost clasificate unele obligaţiuni guvernamentale spaniole ridică semne de întrebare privind calitatea managementului riscului BCE deoarece bondurile cerute de bănci ca garanţie au îndeplinit numai parţial cerinţele BCE’, se arată în ziarul german.

Dacă obligaţiunile au fost retrogradate, băncile afectate ar trebui să aducă alte garanţii în valoare de 16,6 miliarde de euro, susţine ‘Die Welt’.

Creşterea dependenţei băncilor spaniole faţă de fondurile oferite de BCE este o dovadă că băncile spaniole au dificultăţi în a strânge fonduri de pe pieţele financiare. În acest an utilizarea facilităţilor BCE de către băncilor spaniole a crescut semnificativ, chiar dacă în iunie zona euro a convenit să acorde Spaniei un program de sprijin de 100 miliarde de euro pentru susţinerea sectorului financiar spaniol.

Te-ar mai putea interesa și
Restricţii de circulaţie pe A1 Bucureşti – Piteşti. Se efectuează lucrări la partea carosabilă
Restricţii de circulaţie pe A1 Bucureşti – Piteşti. Se efectuează lucrări la partea carosabilă
Traficul pe autostrada A1 Bucureşti - Piteşti este restricţionat marţi pe anumite tronsoane având în vedere că în zonă se fac lucrări de asfaltare a părţii carosabile....
Lamborghini anunță un 2021 spectaculos, comenzile acoperind deja 10 luni de producție din acest an
Lamborghini anunță un 2021 spectaculos, comenzile acoperind deja 10 luni de producție din acest an
Marca Lamborghini se îndreaptă către un rezultat neașteptat de bun în 2021. Conform oficialilor companiei producția ...
JPMorgan a pus la saltea 500 de miliarde de dolari în aşteptarea creşterii dobânzilor
JPMorgan a pus la saltea 500 de miliarde de dolari în aşteptarea creşterii dobânzilor
Directorul general de la JPMorgan Chase & Co, Jamie Dimon, a spus luni seara că banca pe care o conduce are lichidităţi ...
Nurcile la control! Cum se pregătește statul român pentru a respecta legislația europeană și a preveni răspândirea SARS-Cov-2 prin intermediul nurcilor
Nurcile la control! Cum se pregătește statul român pentru a respecta legislația europeană și a preveni răspândirea ...
Autoritățile române trebuie să monitorizeze atent cele două ferme de nurci în județul Brașov, conform unei decizii ...