BCP Bank şi-a majorat capitalul cu 2,24 miliarde de euro şi va achita mai devreme ajutorul de stat

Grupul bancar portughez Banco Comercial Portugues (BCP) a reuşit să-şi majoreze capitalul cu 2,24 miliarde de euro (trei miliarde de dolari) printr-o emisiune de acţiuni care a fost supra-subscrisă, într-o perioadă în care pieţele financiare sunt afectate de problemele cu care se confruntă rivala Banco Espírito Santo (BES), transmite 'Wall Street Journal'.
Economica.net - mie, 23 iul. 2014, 08:51
BCP Bank şi-a majorat capitalul cu 2,24 miliarde de euro şi va achita mai devreme ajutorul de stat

Operaţiunea va permite BCP să achite mai devreme ajutorul de stat şi să injecteze mai mulţi bani în economie, a afirmat şeful BCP, Nuno Amado.

În 2012, BCP a primit ajutoare de stat în valoare de trei miliarde de euro, din programul internaţional de asistenţă în valoare de 78 de miliarde de euro acordat Portugaliei de Uniunea Europeană /UE/ şi Fondul Monetar Internaţional /FMI/.

Anul trecut, BCP a plătit statului 269 milioane de euro reprezentând taxe şi alte costuri legate de ajutorul de stat, iar în acest an va achita 1,85 miliarde de euro, urmând să mai plătească 750 milioane de euro până în 2016.

Chiar dacă acţiunile BCP au fost oferite cu un discount atractiv, majorarea cu succes a capitalului BCP indică faptul că investitorii apreciază ca fiind un eveniment izolat problemele cu care se confruntă Banco Espírito Santo şi care au provocat turbulenţe pe pieţele din Sudul Europei în ultimele zile.

BCP a emis 34,49 miliarde de acţiuni la preţul de 0,065 euro/titlu. Marţi, acţiunile băncii portugheze se tranzacţionau la bursă la valoarea de 0,1039 euro. Deşi banca a intenţionat să-şi majoreze capitalul cu 2,24 miliarde de euro, cererea de la investitori a fost de 2,73 miliarde de euro.

‘Această operaţiune a fost finalizată într-o perioadă complexă şi turbulentă, dar a arătat încrederea investitorilor în planul nostru de restructurare’, a declarat Nuno Amado.

Recent, BCP a anunţat că va rambursa în întregime ajutoarele de stat până la începutul lui 2017 şi, de asemenea, că va vinde o parte din activele cheie, inclusiv afacerile din România şi o divizie de management de fonduri, până la finele lui 2015.

Cea mai mare bancă privată din Portugalia, Millennium bcp, şi-a început activitatea pe piaţa românească pe 11 octombrie 2007, prin deschiderea simultană a 39 de sucursale, în Bucureşti şi în opt oraşe din ţară.

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...