BCR a trecut din nou pe pierdere, în 2014: rezultat negativ de 2,8 miliarde de lei

BCR, cea mai mare bancă din România, a trecut în 2014 pe pierdere, cu un rezultat negativ de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro). Asta după ce, în 2013, atinsese un profit de 600 milioane lei, în condiţiile constituirii unor provizioane de 4,4 miliarde lei pentru curăţarea bilanţului de neperformante.
Economica.net - vin, 27 feb. 2015, 07:36
BCR a trecut din nou pe pierdere, în 2014: rezultat negativ de 2,8 miliarde de lei

Creditele noi înregistrate în bilanţul BCRau totalizat 7,4 miliarde lei, în 2014, pe baza unei creşteri robuste în aria de retail şi a stabilizării portofoliului de credite corporate. Adiţional, banca a investit 4,6 miliarde lei în titluri de stat, aceste finanţări noi în economie fiind coroborate cu o creştere solidă a depozitelor şi o distribuţie ‘excelentă’ a produselor subsidiarelor, incluzând fondurile de investiţii ale Erste Asset Management, produsele BCR Banca pentru Locuinţe şi produsele BCR Pensii.

Depozitele clienţilor au înregistrat o creştere de 6,6%, până la 39,922 miliarde lei (8,905 miliarde euro), la 31 decembrie 2014, faţă de 37,448,2 miliarde lei (8,375 miliarde euro) la sfârşitul lunii decembrie 2013.

Depozitele clienţilor rămân sursa principală de finanţare a BCR, banca beneficiind în acelaşi timp de surse de finanţare diverse, incluzând banca mamă. BCR se concentrează pe creditarea în lei, cu scopul de inversa pe termen mediu şi lung mixul de valute din portofoliul de credite, în favoarea monedei locale, şi pentru a utiliza la maximum capacitatea puternică de auto-finanţare în lei, precizează managementul băncii.

În linia de afaceri retail, creditele noi au totalizat 4,7 miliarde în echivalent lei, o triplare faţă de valorile anului 2013 în cea ce priveşte creditele imobiliare şi o creştere cu 61% a creditelor de consum.

Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat un profit operaţional de 1,914 miliarde lei (430,8 milioane euro), în 2014, contrabalansat de provizioane de risc în valoare de 4,4 miliarde lei, pe fondul unei reduceri accelerate, cu 24%, a creditelor neperformane, au anunţat, vineri, reprezentanţi ai BCR.

Soldul creditelor performante retail s-a situat la o valoare de 16,6 miliarde lei, datorită volumelor de credite noi acordate, care au contrabalansat creditele rambursate anticipat sau ajunse la maturitate.

Portofoliul total de credite imobiliare performante a ajuns la 9,5 miliarde lei, faţă de valoarea de 8,6 miliarde lei, atinsă la finalul anului 2013.

Portofoliul creditelor performante în lei a crescut până la 6,7 miliarde lei, faţă de un volum de 5,5 miliarde lei la, finalul anului 2013.

În linia de afaceri corporate, portofoliul de credite performante s-a ridicat la valoarea de 11,8 miliarde lei, incluzând credite noi în valoare de aproximativ 2,7 miliarde lei, acordate în anul 2014 clienţilor care activau în sectoarele energie, agricultură, construcţii, farmacie şi sănătate, industrie, IT&C.

Managementul BCR arată că ‘în pofida profitului operaţional de 1,9 miliarde lei, rezultatul net al exerciţiului de -2,8 miliarde lei, a fost determinat de provizioane de risc substanţial mai ridicate, aspect deja anticipat în rezultatele financiare publicate la jumătatea anului 2014 şi trimestrul III 2014, pe baza deciziei de a accelera soluţionarea portofoliului istoric de credite cu probleme’.

Provizioanele de risc s-au dublat atingând valoarea de 4,4 miliarde lei, în 2014, pe baza unor eforturi ample de reducere a portofoliului de credite neperformante, incluzând vânzări de pachete de credite şi scoaterii din evidenţă ale activelor.

În 2014, BCR a vândut credite neperformante în valoare de două miliarde lei, obţinând astfel o reducere totală a volumului de credite neperformante cu 24% faţă de anul 2013. Rata creditelor neperformante a scăzut la 25,7%, rata de acoperire a creditelor neperformante crescând la 75,8%.

Cheltuielile au scăzut cu 9,4%, faţă de anul 2013, ‘ca urmare a sinergiilor de costuri, accentului pus pe productivitate şi atenţiei dedicată obiectivelor de reducere a cheltuielilor. BCR a obţinut o reducere cumulată a costurilor de 21% faţă de baza de comparaţie din 2011, anul de dinaintea demarării programului de redresare’.

Capitalizarea solidă a băncii poate absorbi cu uşurinţă restructurarea bilanţului, menţinându-se totodată robustă pentru a susţine creşterea sustenabilă a întregii afaceri. Rata de solvabilitate a BCR era de 18.9% în Dec 2014 (bancă), în timp ce capitalul nivel 1 + 2 (grup) cumula 6 miliarde lei, precizează BCR.

‘BCR şi-a redus cu un sfert volumul total de credite neperformante, conform angajamentului de a accelera soluţionarea portofoliului istoric de credite cu probleme. Ne asumăm complet impactul asupra profitabilităţii pe termen scurt, considerând că reducerea creditelor neperformante este vitală pentru restabilirea creşterii creditării şi a performanţei financiare. BCR beneficiază de o capitalizare robustă, care permite băncii să absoarbă cu uşurinţă restructurarea bilanţului şi să susţină mai departe o creştere sustenabilă pe toate liniile de afaceri’, explică Adriana Jankovicova, Vicepreşedinte Financiar al BCR.

În linie cu angajamentul comunicat la jumătatea anului 2014, la anunţarea rezultatelor pe şase luni, precum şi cu decizia luată în trimestrul III 2014, BCR a accelerat reducerea volumului de credite neperformante şi a vândut pachete de credite cu probleme în valoare de două miliarde lei, reducând volumul total al creditelor neperformante cu 24% faţă de anul anterior.

Astfel, costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare neevaluate la valoare justă în contul de profit şi pierdere s-au majorat cu 110,7% atingând valoarea de 4,440 miliarde lei (999 milioane euro), în 2014, faţă de valoarea de 2,107 miliarde lei (476,9 milioane euro) în 2013, în contextul vânzărilor de active şi a implementării unor noi parametri de risc. Aceste elemente au condus la anularea în totalitate a profitului operaţional obţinut.

Indicatorul de credite neperformante, 25,7% la 31 decembrie 2014, s-a diminuat semnificativ faţă de nivelul de 29,2% la 31 decembrie 2013, în pofida diminuării portofoliului total de credite, determinat de recuperări, vânzări de portofolii de credite neperformante, rata de acoperire cu provizioane a portofoliului de credite neperformante atinge 75,8%, semnificativ mai mare decât 65,8% în decembrie 2013.

‘În urma deciziei strategice de trecere la creditarea în lei, BCR a triplat în 2014 volumul creditelor imobiliare nou acordate şi a crescut semnificativ volumele noi de credite de nevoi personale. Deţinem o cincime din cota de piaţă a creditelor nou acordate şi vom consolida această poziţie, dat fiind faptul că BCR a finalizat cu succes un proiect de îmbunătăţire a reţelei de sucursale, cu obiectivul de creştere a calităţii serviciilor oferite clienţilor.’

Sergiu Manea, Vicepreşedinte Clienţi Corporativi & Pieţe de Capital al BCR, a declarat: ‘În 2014, o evoluţie pozitivă a creditelor noi şi a liniilor de finanţare aprobate au contribuit la stabilizarea portofoliului corporate performant. Pe baza unor estimări solide ale tranzacţiilor viitoare, privim cu încredere către o creştere sănătoasă a afacerilor, ancorată în parteneriate clare, transparente şi predictibile cu clienţii noştri. Ne concentrăm pe abilitatea de a înţelege ciclurile de dezvoltare ale afacerilor clienţilor şi a sectoarelor în care activează, iar aceasta va determina atât creşterea calităţii serviciilor cât şi a portofoliului’, arată Dana Demetrian, Vicepreşedinte Retail & Private Banking al BCR.

Rata de solvabilitate a BCR, conform standardelor locale (BCR Banca, IFRS cu filtre prudenţiale) s-a menţinut la 18,9%, în decembrie 2014, mult peste cerinţele de reglementare impuse de Banca Naţională a României (minimum 10%).

De asemenea, rata de capital IFRS de Nivel 1+2 de 19,0% (BCR Grup), la decembrie 2014, arată adecvarea solidă a capitalului BCR şi susţinerea continuă a Grupului Erste. În acest context, BCR se bucură de una dintre cele mai puternice poziţii de capital şi finanţare de pe piaţa bancară din România. BCR îşi menţine în continuare rata de solvabilitate ridicată, dovedind astfel capacitatea şi angajamentul de susţinere a creşterii creditării sustenabile atât în linia de afaceri retail cât şi în linia de afaceri corporate.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...