BCR ar putea adera la Serviciul Plăţi Instant în septembrie – octombrie

Banca Comercială Română ar putea adera la Serviciul Plăţi Instant la sfârşitul lunii septembrie sau început de octombrie, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Transfond, Sabin Carantină, precizând că numărul băncilor care vor adera la sistem va ajunge la cinci în acest an.
Economica.net - lun, 22 apr. 2019, 16:08
BCR ar putea adera la Serviciul Plăţi Instant în septembrie - octombrie

„Părerea noastră este că în cursul acestui an vor mai participa la acest serviciu trei bănci. Prima bancă pe care o aşteptăm este importantă pentru noi, este vorba de BCR. Urmare a discuţiilor pe care le-am avut împreună estimăm ca ei să intre în sistem în luna septembrie, început de octombrie. De asemenea, mai sunt şi alte două bănci de dimensiuni mai mici, dar din punctul nostru de vedere dacă vom avea cinci bănci în cursul acestui an este suficient. Dar, participarea BCR alături de Banca Transilvania şi CEC Bank va stimula cu siguranţă şi celelalte bănci să vină în sistem”, a spus Sabin Carantină.

Serviciul Plăţi instant, care asigura transferul banilor în mai puţin de 10 secunde între bănci, a fost lansat luni, Banca Transilvania şi CEC Bank fiind primele două instituţii financiare care au introdus în oferta lor acest serviciu.

Conform unui comunicat al Transfond şi al băncilor, Serviciul Plăţi Instant asigură transferul banilor în mai puţin de 10 secunde între bănci, iar o astfel de plată va putea fi efectuată oricând (24/7/365). Valoarea individuală a unei plăti executate prin Plăţi Instant se încadrează sub 50.000 de lei.

Utilizatorii finali (consumatori, autorităţi, business-uri, etc.) vor putea utiliza serviciul Plăţi Instant pe măsura înrolării băncilor (sau altor prestatori de servicii de plăţi) cu care aceştia lucrează, în infrastructura interbancară pentru plăţi de retail în timp real.Serviciul a fost dezvoltat de Transfond, operatorul Casei de Compensare Automate a plăţilor interbancare, în colaborare cu băncile comerciale, Asociaţia Română a Băncilor (Administratorul Schemelor Naţionale de Plăti) şi Banca Naţională a României (Supraveghetorul Schemelor de Plăţi).

Plăţile instant sunt astfel cel mai rapid mod de a transfera fonduri în siguranţă, acestea fiind procesate interbancar de către Transfond, cu decontarea finalizată de către Banca Naţională a României.

Asociaţia Română a Băncilor, în baza mandatului acordat de Banca Naţională a României şi a acordului de licenţă semnat cu European Payment Council, administrează implementarea, funcţionarea şi dezvoltarea Schemelor Naţionale de Plăţi pe structura standardelor europene, inclusiv a schemei de Plăţi Instant pentru plăţile în lei care intră în funcţiune luni.

Avantajele serviciului pentru consumatorii individuali sunt generate de posibilitatea de a plăti Instant bunuri şi servicii achiziţionate în mediul online sau în mediul real, de a face plăţi Instant către apropiaţi, furnizori sau alţi destinatari. Business-urile de orice mărime pot iniţia oricând plăţi urgente cu încadrare în plafonul menţionat, care să le permită firmelor respective o continuitate a afacerii neafectată, de exemplu, fie de partenerii care nu livrează propriile servicii sau produse decât în urma confirmării plăţii sau chiar a încasării fondurilor, fie de orice alta situaţie care presupune urgenţa pentru efectuarea uneia sau mai multor plăţi.

Pentru operatorii economici care implementează singuri sau cu sprijinul băncilor cu care colaborează, capacităţi de încasare prin instrumentul ‘Plăţi Instant’ (comercianţi tradiţionali, magazine virtuale, businessuri din orice alt domeniu), avantajele sunt date de recepţionarea imediată a banilor în cont, precum şi, ca exemplu, de oportunitatea de a lansa noi programe de fidelizare/ promovare a propriilor servicii şi produse, bazate pe stimularea clienţilor de a achita prin ‘Plăţi Instant’.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...