BCR BpL: Românii se pregătesc pentru investiţii în locuinţe

Îmbunătăţirea sentimentului economic propulsează planurile locative cu 12% faţă de anul 2014, dar oamenii încă mai aşteaptă pentru a face investiţii, reiese din studiile de piaţă derulate de BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) cu sprijinul IRSOP.
Economica.net - mar, 24 nov. 2015, 09:01
BCR BpL: Românii se pregătesc pentru investiţii în locuinţe

Potrivit unui comunicat, numărul românilor care aveau o încredere scăzută în evoluţia economică a României este în scădere, crescând însă interesul populaţiei în ceea ce priveşte îmbunătăţirea vieţii locative.

‘Încrederea în economia naţională este în creştere de la an la an, din 2013 crescând în continuu, de la 27% la 39% în 2015. În acelaşi timp, numărul românilor care aveau o încredere redusă în evoluţia economică a României este în scădere accentuată de la 70% în 2013 la 58% în 2015. De la debutul crizei au stagnat planurile românilor de îmbunătăţire a locuinţelor, dar în 2015 a crescut interesul românilor în ceea ce priveşte îmbunătăţirea vieţii locative. Îmbunătăţirea sentimentului economic propulsează planurile locative cu 12% faţă de anul 2014, ponderea celor care au intenţia de a demara astfel de proiecte majorându-se de la 56% în 2014 la 68% în 2015’, se arată în studiul citat.

Conform documentului, proiectele cu costuri mari sunt mai dependente de credit decât cele mai puţin costisitoare, iar sumele necesare proiectelor locative au crescut de la o medie de 12.000 euro în 2014, la 13.200 euro în 2015.

‘Oamenii au planuri, dar că acestea să prindă contur este nevoie de o condiţie de bază: încrederea că aceste planuri se vor putea realiza. Şi ele se vor putea realiza în măsură în care economia va fi puternică şi în măsură în care oamenii vor crede acest lucru. Dar cred oamenii acest lucru? Ponderea celor care au o încredere scăzută în economie s-a redus de-a lungul anilor. În schimb a crescut procentul celor care au încredere în economie. Dar în continuare scepticii sunt mai mulţi. Câtă vreme oamenii nu au încredere deplină în economie, cât sunt încă temători ei nu se vor repezi cu mare uşurinţă să ia credite. Vor aştepta. În schimb vor economisi în continuare şi vor aştepta momentul în care se vor întruni mai multe condiţii pentru ca să facă pasul pentru investiţie’, a declarat Petre Dătculescu, directorul IRSOP.

În paralel, frecvenţa cu care economisesc românii a crescut, fiind vorba atât de economisirea regulată, cât şi de cea ocazională.

‘Frecvenţa cu care economisesc românii a cunoscut două perioade mai slabe, în anii 2011 şi 2013, când economisirea regulată atingea în ambii ani 16%, iar procentele celor care economiseau ocazional erau de 20% în anul 2011 şi 18% în anul 2013. În 2014, circa 56% dintre respondenţi spuneau că au în vedere o investiţie în casa în care locuiesc, iar în acest an procentul este de 60%. Produsele de economisire-creditare sunt produse care au un ciclu de viaţă lung. Clientul încheie un contract de economisire-creditare la o sumă care reflectă intenţiile lui în domeniul locativ. Depune lunar (sau anual) o anumită sumă de bani în contul contractului sau de economisire-creditare, până ajunge la suma economisită de 40% – 50%, în funcţie de tipul contractului de economisire-creditare’, se precizează în studiu.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de banca universală (retail, corporate investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private şi băncilor de locuinţe.

BCR este banca nr. 1 în România după valoarea activelor (14,4 miliarde euro), după numărul de clienţi, dar şi pe segmentele de economisire şi creditare. Clienţii BCR au la dispoziţie cea mai mare reţea naţională de ATM – aproape 2.000 de bancomate şi POS – 13.500 de terminale pentru plata cu cardul la comercianţi, precum şi servicii complete de Internet banking, Mobile Banking, Phone-banking şi E-commerce.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...