BCR: Creditarea persoanelor fizice va creşte cu două cifre în 2016

Creditarea persoanelor fizice va înregistra un ritm de creştere cu două cifre în 2016 la nivelul pieţei româneşti, pe fondul factorilor financiari favorabili (spre exemplu reducerea TVA), dar şi al apetitului mai ridicat pentru consum al populaţiei tinere, estimează vicepreşedintele BCR pentru retail şi private banking, Dana Demetrian, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 21 dec. 2015, 14:21
BCR: Creditarea persoanelor fizice va creşte cu două cifre în 2016

La nivelul portofoliului BCR, creşterea creditării pentru populaţie este estimată la 15-17% în 2016, creditul de consum urmând să joace un rol major.

‘Consumul privat, care este principalul motor al creşterii economice, va fi finanţat într-o mare măsură prin credite bancare, cu atât mai mult cu cât dobânzile scăzute asigură condiţii favorabile de creditare. Pe un fond de stabilitate a gradului de risc, mediul economic îndeplineşte premisele unei creşteri sustenabile, sănătoase’, a afirmat reprezentanta BCR.

De asemenea, corelată cu revigorarea pieţei imobiliare, cererea pentru locuinţe va continua să suţină creşterea creditelor imobiliare. În România există încă un potenţial ridicat în corelaţie cu pieţe similare. Potenţialul este generat de portofoliul generaţiei 20-25 de ani, care va atinge pragul de maturitate financiară.

Trendul de creştere a procentului populaţiei bancarizate este mult mai accelerat în România, decât în cazul ţărilor din Europa Centrală şi de Est, a precizat Dana Demetrian.

Asfel, ponderea populaţiei de peste 15 ani care are un cont bancar a crescut cu 16 puncte procentuale în perioada 2011 – 2014, de la 45% la 61%, în timp ce, spre exemplu, în Bulgaria creşterea a fost de 10 puncte procentuale, de la 53% la 63%, în Polonia – de 8 puncte procentuale (de la 70% la 78%), în Slovacia şi Ungaria a scăzut uşor, iar în Austria s-a menţinut la 97%.

Potrivit reprezentantei BCR, în 2016 banca va derula programe speciale dedicate tinerilor şi populaţiei active din mediul rural, care vor conduce la creşterea relaţionării prin contul curent şi prin intermediul cardurilor.

Dana Demetrian a menţionat programul City Card, prin care în doar trei luni au fost emise 35.000 de carduri City Card gratuite, cu beneficii suplimentare de reduceri dedicate tinerilor. Programul s-a desfăşurat în Cluj-Napoca şi Timişoara, va fi implementat şi în Braşov şi Sibiu şi va fi extins şi în oraşe precum Bucureşti sau Iaşi. Până acum, prin City Card a fost rulată o sumă totală de 40 milioane lei.

Oficialul BCR a menţionat şi faptul că banca a dezvoltat un nou model de rating, iar utilizarea bazei de date ANAF a devenit un motor important de optimizare a procesului de creditare şi a acurateţii datelor, pentru menţinerea unui nivel de risc acceptabil.

În condiţiile în care 73% dintre români preferă să relaţioneze doar prin agenţia bancară, reprezentanta BCR a apreciat că vor creşte investiţiile şi în unităţile bancae, în special în dezvoltarea de agenţii digitale. În 2015, BCR a investit 42 milioane lei în reţeaua sa de unităţi, iar pentru 2016 are un plan de investiţii de peste 100 milioane lei, în unităţi noi şi modele noi de servire a clienţilor, la care se adaugă sume importante şi pentru sistemele IT.

‘2016 este un an de provocări care vor defini retailul pentru următorii 10 ani!’, a mai spus Dana Demetrian.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...