BCR: Creditarea persoanelor fizice va creşte cu două cifre în 2016

Creditarea persoanelor fizice va înregistra un ritm de creştere cu două cifre în 2016 la nivelul pieţei româneşti, pe fondul factorilor financiari favorabili (spre exemplu reducerea TVA), dar şi al apetitului mai ridicat pentru consum al populaţiei tinere, estimează vicepreşedintele BCR pentru retail şi private banking, Dana Demetrian, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 21 dec. 2015, 14:21
BCR: Creditarea persoanelor fizice va creşte cu două cifre în 2016

La nivelul portofoliului BCR, creşterea creditării pentru populaţie este estimată la 15-17% în 2016, creditul de consum urmând să joace un rol major.

‘Consumul privat, care este principalul motor al creşterii economice, va fi finanţat într-o mare măsură prin credite bancare, cu atât mai mult cu cât dobânzile scăzute asigură condiţii favorabile de creditare. Pe un fond de stabilitate a gradului de risc, mediul economic îndeplineşte premisele unei creşteri sustenabile, sănătoase’, a afirmat reprezentanta BCR.

De asemenea, corelată cu revigorarea pieţei imobiliare, cererea pentru locuinţe va continua să suţină creşterea creditelor imobiliare. În România există încă un potenţial ridicat în corelaţie cu pieţe similare. Potenţialul este generat de portofoliul generaţiei 20-25 de ani, care va atinge pragul de maturitate financiară.

Trendul de creştere a procentului populaţiei bancarizate este mult mai accelerat în România, decât în cazul ţărilor din Europa Centrală şi de Est, a precizat Dana Demetrian.

Asfel, ponderea populaţiei de peste 15 ani care are un cont bancar a crescut cu 16 puncte procentuale în perioada 2011 – 2014, de la 45% la 61%, în timp ce, spre exemplu, în Bulgaria creşterea a fost de 10 puncte procentuale, de la 53% la 63%, în Polonia – de 8 puncte procentuale (de la 70% la 78%), în Slovacia şi Ungaria a scăzut uşor, iar în Austria s-a menţinut la 97%.

Potrivit reprezentantei BCR, în 2016 banca va derula programe speciale dedicate tinerilor şi populaţiei active din mediul rural, care vor conduce la creşterea relaţionării prin contul curent şi prin intermediul cardurilor.

Dana Demetrian a menţionat programul City Card, prin care în doar trei luni au fost emise 35.000 de carduri City Card gratuite, cu beneficii suplimentare de reduceri dedicate tinerilor. Programul s-a desfăşurat în Cluj-Napoca şi Timişoara, va fi implementat şi în Braşov şi Sibiu şi va fi extins şi în oraşe precum Bucureşti sau Iaşi. Până acum, prin City Card a fost rulată o sumă totală de 40 milioane lei.

Oficialul BCR a menţionat şi faptul că banca a dezvoltat un nou model de rating, iar utilizarea bazei de date ANAF a devenit un motor important de optimizare a procesului de creditare şi a acurateţii datelor, pentru menţinerea unui nivel de risc acceptabil.

În condiţiile în care 73% dintre români preferă să relaţioneze doar prin agenţia bancară, reprezentanta BCR a apreciat că vor creşte investiţiile şi în unităţile bancae, în special în dezvoltarea de agenţii digitale. În 2015, BCR a investit 42 milioane lei în reţeaua sa de unităţi, iar pentru 2016 are un plan de investiţii de peste 100 milioane lei, în unităţi noi şi modele noi de servire a clienţilor, la care se adaugă sume importante şi pentru sistemele IT.

‘2016 este un an de provocări care vor defini retailul pentru următorii 10 ani!’, a mai spus Dana Demetrian.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a ajuns la 10 miliarde de dolari, în doi ani consecutivi, şi că......
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler Industries Yield, care a finalizat anul trecut o investiție de zece milioane de euro în extinderea fabricii de ...