BCR: De cinci luni suntem în deflaţie

Economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Radu Crăciun, consideră că începe să aibă din ce în ce mai mult sens o scădere a dobânzii de politică monetară, în condiţiile în care 'de cinci luni suntem în deflaţie, ceea ce ar necesita o reacţie din partea Băncii Naţionale'.
Economica.net - Dum, 29 iun. 2014, 09:20
BCR: De cinci luni suntem în deflaţie

Crăciun a declarat, pentru AGERPRES, că în acest moment Banca Naţională a României ‘are instrumente limitate la îndemână’, ca şi Banca Centrală Europeană, pentru a mai acoperi piaţa şi a evita adâncirea deflaţiei.

‘În cazul României este clar, aşa cum cursul de schimb a avut de-a lungul timpului, să zicem, un impact de limitare a inflaţiei, în cazul în care am avea în momentul de faţă o apreciere a cursului, nu ar face decât să accelereze procesul acesta dezinflaţionist şi chiar deflaţionist. Acesta este şi motivul pentru care Banca Naţională, de câteva săptămâni încoace, are grijă să împiedice o apreciere excesivă a cursului. Problema este că atâta vreme cât fluxurile de capital vor continua să intre în ţară, BNR nu va putea să rămână, la nesfârşit în piaţă, ca să acopere valuta. O scădere a dobânzii de politică monetară ar reduce atractivitatea leului şi ar face ca investitorii pe pieţe să intre în mai mică măsură în România’, a spus Crăciun.

Acesta consideră că este dificil să induci o reacţie imediată la nivelul economiei, care să diminueze procesul deflaţionist, însă atât BNR, cât şi BCE ar trebui să ţină cont de toate măsurile posibile. 

‘Nimeni nu are bagheta fermecată cu care să poată să inducă o reacţie imediată la nivelul economiei, dar cel puţin este bine să ştii că ţi-ai bifat toate măsurile posibile pe care le ai la îndemână să previi un astfel de lucru’, a subliniat economistul-şef al BCR.

Pe 1 iulie are loc şedinţa periodică a Consiliului de Administraţie al BNR pe probleme de politică monetară, iar analiştii se aşteaptă la o reducere a dobânzii cheie, de la 3,50%, la 3,25% pe an.

La şedinţele din 6 mai şi 28 martie, CA al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,5% pe an, după o reducere de la nivelul de 3,75%, decisă în 4 februarie. La şedinţa de politică monetară din 8 ianuarie, dobânda cheie a fost redusă de la nivelul de 4%, la 3,75%.

Potrivit datelor BNR, rata anuală a inflaţiei a scăzut, în martie, la nivelul de 1,04%, faţă de 1,55%, în luna decembrie 2013. În acelaşi timp, rata medie anuală a inflaţiei a coborât la nivelul de 2,8%, în martie, de la 3,2%, în februarie, iar rata medie anuală a inflaţiei, determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, a fost de 2,3%, în martie, faţă de 2,6%, în luna anterioara.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
CNSU a actualizat lista statelor în funcție de rata de incidență. Franţa a intrat în zona roşie
Spania, Marea Britanie, Franţa, Olanda, Portugalia şi Grecia se numără printre ţările aflate în zona roşie de incidenţă COVID. Franța fost introdusă pe lista roșie în urma creșerii......
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Angajații Amazon vor putea lucra de acasă până la începutul lui 2022
Grupul Amazon, cel mai mare retailer online din lume, nu se aşteaptă ca angajaţii săi de tip corporate să revină la ...
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Blue Air va lansa începând din decembrie 2021 primul zbor direct Iași – Dublin
Compania Blue Air a a anunțat prin intermediul unui comunicat că a programat primul zbor direct între Iași și Dublin, ...
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor sanitare
Consiliul Constituțional din Franța a decis în favoarea impunerii permisului sanitar și a vaccinării obligatorii a cadrelor ...
Consiliul Constituţional din Franţa a validat joi legea care instaurează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a ...