BCR: Dobânzile la creditele în lei cu risc scăzut ar putea coborî sub 6%

Dobânzile pentru creditele în lei cu risc scăzut ar putea coborî sub 6%, la un nivel apropiat de cele pentru euro, împrumuturile în moneda naţională urmând să reprezinte în 1-2 ani peste jumătate din creditul neguvernamental, de la o pondere de circa 37% la primul semestru, estimează BCR.
Economica.net - mar, 13 aug. 2013, 09:57
BCR: Dobânzile la creditele în lei cu risc scăzut ar putea coborî sub 6%

„Relaxarea politicii monetare va continua în 2014, iar dacă adăugăm posibila restrângere a stimulilor monetari generoşi furnizaţi pieţei de către băncile centrale, vedem că viitorul creditării este în moneda naţională. Ieftinirea creditului în lei va continua şi am putea vedea dobânzi sub nivelul de 6% pentru creditele cu risc scăzut, foarte apropiate de cele în euro. Estimăm că într-un orizont de 1-2 ani ponderea creditelor în lei va depăşi 50% din totalul creditului neguvernamental”, a declarat, într-un comunicat, analistul şef al BCR, Eugen Sinca.

Analiştii băncii apreciază că tendinţa susţinută de scădere a dobânzii de politică monetară se va reflecta în dobânzile interbancare, iar cotaţia indicelui Robor la 3 luni se va consolida sub nivelul de 4%.

Consiliul de Administraţie al BNR a redus, pe 5 august, rata dobânzii de politică monetară, de la 5% la nivelul minim record de 4,5% pe an.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat după şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie că banca centrală va face tot posibilul, prin instrumentele pe care le are la dispoziţie, ca dobânzile la creditele în lei să ajungă cât mai aproape de cele la împrumuturile în valută, astfel încât clienţii să prefere finanţarea în lei, fără riscul cursului valutar.

El a arătat că împrumuturile imobiliare în lei, deşi presupun rate cu 30% mai mari decât cele în valută, sunt mai avantajoase pentru client, întrucât împrumutul în valută are, pe lângă costul vizibil, şi unul invizibil, dat de fluctuaţia cursului valutar.

Creditul neguvernamental în lei a crescut în primul semestru cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 84,29 miliarde lei, având o pondere de 37,6% în totalul creditului neguvernamental, de aproape 224,16 miliarde lei.

BCR acordă finanţări preponderent în lei începând de anul trecut pentru creditele imobiliare şi cele prin programul Prima Casă, care va garanta în continuare numai finanţări în lei.

„Numărul solicitărilor de credite pentru investiţii imobiliare în lei este în creştere, pentru că tot mai mulţi clienţi optează pentru protecţie maximă împotriva fluctuaţiilor cursului de schimb”, a afirmat Andrew Gerber, director de management al produselor retail în cadrul BCR.

Pentru programul Prima Casă, reprezentanţii băncii sfătuiesc persoanele care vor să-şi achiziţioneze o locuinţă să negocieze cu vânzătorul preţul acesteia în moneda naţională

Creditul Prima Casă îşi păstrează în continuare atractivitatea pentru tineri și familiile tinere întrucât poate fi accesat pe o perioadă maximă de 30 ani, fiind necesar un avans de mimim de 5%.

„BCR a fost un puternic susţinător al programului Prima Casă, lucru evidenţiat şi de cota de piaţă de 45% pe care a deţinut-o banca şi pe care estimează că o va atinge din nou odată cu derularea proiectului exclusiv în moneda naţională, etapă în care beneficiază de cel mai mare plafon alocat”, se mai spune în comunicat.

Plafonul garanţiilor pentru creditele din programul Prima Casă a fost suplimentat la finalul lunii iulie, prin hotărâre de Guvern, cu un miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, iar garanţiile vor fi acordate şi plătite numai în monedă naţională.

Valoarea finanţărilor acordate prin acest program în anul curent ajuns la 490 milioane euro, pentru 13.000 de beneficiari, iar în iunie mai erau disponibile pentru 2013 fonduri de 300 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...