BCR: profitul s-a înjumătăţit, în primele nouă luni, la 559,8 milioane lei

Banca Comercială Română (BCR) a raportat un profit înjumătăţit, în primele nouă luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2016, la 559,8 milioane lei, potrivit unui comunicat al instituţiei financiare.
Economica.net - vin, 03 nov. 2017, 10:42
BCR: profitul s-a înjumătăţit, în primele nouă luni, la 559,8 milioane lei

‘Banca Comercială Română a obţinut în primele nouă luni din 2017 un profit net semnificativ de 559,8 milioane lei (123,0 milioane euro), susţinut de o bună performanţă operaţională şi de îmbunătăţirea continuă a calităţii portofoliului. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se consemnează o scădere determinată, în principal, de efectul de bază rezultat din reluări substanţiale de provizioane de risc şi din înregistrarea unor venituri consistente din vânzarea unor participaţii în primele nouă luni ale lui 2016’, se arată în document.

Rezultatul operaţional a fost de 1,072 miliarde lei (235,5 milioane euro), cu 0,4% mai mare decât în anul precedent, când s-a situat la 1,067 miliarde lei (238,1 milioane euro), în principal datorită cheltuielilor operaţionale mai mici.

‘Pe segmentul retail, BCR a acordat volume noi de credite în valoare totală de 4,1 miliarde lei, ca urmare a vânzărilor solide de credite, atât negarantate, cât şi garantate. Creditele garantate au fost susţinute în mod consistent de programul ‘Prima Casă’, în baza noilor alocări de plafoane de garantare şi, în consecinţă, a tragerilor mai mari de credite în cel de-al treilea trimestru, o evoluţie care este de aşteptat să continue şi în trimestrul IV. Aceste vânzări au contribuit la o creştere a volumului de credite nete acordate segmentului retail cu 3,6% faţă de decembrie 2016′, menţionează sursa citată.

Pe segmentul de finanţări acordate companiilor, BCR a acordat 1,9 miliarde lei volume noi de credite înregistrate în bilanţ.

‘Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 3,3%, la peste 1,311 miliarde lei (288,08 milioane euro), de la 1,356 miliarde lei (302,45 milioane euro) în primele nouă luni din 2016, în contextul rezolvării continue a portofoliului de credite neperformante şi un mediu încă dominat de rate de dobândă scăzute. Veniturile nete din comisioane au scăzut cu 3,2%, la 515,77 milioane lei (113,31 milioane lei), de la 532,67 milioane lei (118,78 milioane euro) în primele nouă luni din 2016, pe seama scăderii volumului de retrageri cash la ghişeele băncii (drept consecinţă a strategiei de succes menite să crească utilizarea canalelor electronice), precum şi a scăderii veniturilor din comisioane de administrare şi din comisioane aferente operaţiunilor cu carduri’, informează BCR.

Referitor la deprecierea activelor financiare care nu sunt măsurate la valoarea justă prin profit şi pierdere, în primele nouă luni din 2017 s-a înregistrat un provizion de 61,36 milioane lei (13,48 milioane euro), faţă de o reluare netă de provizioane de risc de 227,73 milioane lei (50,78 milioane euro) în aceeaşi perioadă din 2016, fiind în acelaşi timp continuate eforturile de îmbunătăţire a calităţii portofoliului.

Rata creditelor neperformante de 10,5% la 30 septembrie 2017 a scăzut de la 13,3% la 30 septembrie 2016 şi 22,2% la 30 septembrie 2015, graţie reducerii stocului de credite neperformante prin recuperări, însănătoşiri, vânzări de portofolii NPL şi scoateri în afara bilanţului.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Transportatorul aerian Blue Air anunță un nou zbor direct de la București la Bordeaux, Franța, in cadrul Orarului de ...
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Hotel Staff, parte a companiei Premier Hospitality, jucător de top de pe piaţa de outsourcing și resurse umane, anunţă ...
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lanțul de retail Lidl a anunțat vineri că își continuă investițiile în România prin inaugurarea unui nou magazin ...