BCR: România are nevoie de economisire în lei pe termen lung

România are nevoie de economisire în lei pe termen lung pentru a acorda credite în moneda naţională pe perioade mari de timp, iar construirea unei curbe a randamentelor titlurilor de stat în lei este un pas în acest sens, potrivit BCR.
Economica.net - joi, 29 oct. 2015, 13:31
BCR: România are nevoie de economisire în lei pe termen lung

Din totalul emisiunilor de obligaţiuni în lei ale Ministerului de Finanţe aflate în sold în prezent, numai 7% au scadenţă după 2025, se arată într-un raport BCR realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Economisirii.

‘Altfel spus, trebuie să vedem o reducere a dependenţei de finanţarea externă şi să avem o finanţare a creşterii economice prin resurse acumulate intern. Totodată, este necesară o reducere a presiunii pe termen lung asupra bugetului de stat, prin folosirea sistemelor private alternative care se bazează pe economisirea de-a lungul mai multor decenii. Îmbătrânirea populaţiei nu face decât să adauge presiune suplimentară în acest sens’, se mai arată în raport.

Una dintre alternativele de a asigura investiţii în domeniul locativ pe termen lung este economisirea – creditare în sistem colectiv. Economisirea-creditarea pentru domeniul locativ a înregistrat o evoluţie consistentă în ultimii ani.

Rezultatele de până acum confirmă acest lucru. Evoluţia înregistrată, până în prezent, de BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) arată un sold al depozitelor de peste 2,6 miliarde lei. În portofoliul BCR Banca pentru Locuinţe există peste 386.000 de contracte de economisire-creditare, cu o valoare a contractelor încheiate de 2,5 miliarde lei.

Portofoliul de credite acordate de BCR Banca pentru Locuinţe S.A. a crescut cu 16%, depăşind 176 milioane lei.

‘Intenţia de a investi în îmbunătăţiri locative a rămas ridicată de-a lungul anilor, 56% din populaţie dorind acest lucru pe termen mediu (5 ani), 29% pe termen scurt (următoarele 12 luni) în timp ce 71% dintre cei care doresc să-şi îmbunătăţească confortul locativ nu dispun de fonduri proprii pentru planurile de renovare sau reamenajare a locuinţei’, se arată în studiul efectuat de IRSOP.

‘Investiţiile în domeniul locativ prin crearea unor fonduri autohtone, sustenabile pe termen lung este o cerinţă majoră pentru îmbunătăţirea fondului locativ. Economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ generează aceste fonduri şi oferă soluţii pentru rezolvarea problemelor locative’, a declarat Carmen Schuster, preşedinte BCR Banca pentru Locuinţe.

Printre cele mai importante direcţii de îmbunătăţiri locative vizate de clienţi se numără: renovări ale locuinţei, îmbunătăţirea instalaţiilor sanitare, a celor electrice, izolarea termică, reparaţii de structura, achiziţie de teren, casă de la ţară, încălzirea, reparaţii acoperiş/terasă, achiziţie locuinţa, construcţie casă, extinderea locuinţei actuale. Sondajul ne arată că 71% dintre cei care au un apartament şi 29% dintre cei care au o casă declară că locuinţa lor are nevoie de reparaţii.

Conform celor mai recente studii, fondul locativ din România este format din 22,7 milioane locuinţe. Locuinţele au în medie circa 2,7 camere, suprafaţă locuibilă totală fiind de 398 milioane mp. Mărimea medie a unei locuinţe în România este de 47,1 mp. În UE, unei persoane îi revin 1,6 camere iar în România această situaţie este substanţial mai dramatică – o persoană dispune de numai 0,9 camere. Suprafaţă per persoană în România este de 21 mp faţă de 36 mp din UE.

‘Cifrele de mai sus subliniază condiţiile precare de locuit în România, iar creşterea fondului locativ de sub 1% anual (2014 = 0,27%) este total insuficientă pentru a schimbă această situaţie. De aceea, aproape jumătate (41,5%) din gospodăriile din România se confruntă cu probleme serioase în domeniul locuitului: deteriorarea pereţilor, a podelelor, a tocurilor de ferestre (52,3% din locuinţele cu probleme), încălzire inadecvată (50%), igrasie pe pereţi, podele sau în fundaţia casei (40%), scurgeri prin acoperiş (27%), lumina insuficientă (18%) sau alte probleme (21%)’, menţionează BCR.

Pentru un sfert dintre gospodăriile din România, raportul dintre calitatea locuinţei şi costul locuirii este considerat nesatisfăcător.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operaţiunile de banca universală (retail, corporate investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţă leasingului, pensiilor private şi a băncilor de locuinţe.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...