1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 11 º

Companii

BCR şi Banca Transilvania, cei mai mari creditori privaţi ai Oltchim

Cele două bănci au de recuperat de la combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea 116 milioane de euro, potrivit tabelului preliminar al creditorilor. Totalul datoriilor combinatului se ridică jumătate de miliard de euro.

09 apr, 2013 | Economica.net

Totalul creanţelor asupra combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea şi solicitate de creditori se ridică la circa 2,3 miliarde de lei, dintre care creanţele garantate, primele care trebuie stinse, ajung la circa 2 miliarde de lei-aproape jumătate de miliard de euro. Pe partea creditorilor garantaţi, cele mai mari sume le-ar avea de recuperat entităţi de stat, adică societatea de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica, cu 658 de milioane de lei, şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu 541 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor garantaţi urmează BCR, cu o creanţă de de 345 de milioane de lei (78,7 milioane de euro) şi Banca Transilvania, cu 164 milioane de lei, adică circa 38 de milioane de euro. Cele două bănci, ca şi AVAS şi Electrica, solicită recuperarea integrală a sumelor.

AVAS mai are de recuperat alte 659 de milioane de lei, adică 150 de milioane de euro, în contul datoriilor Oltchim către bugete. Creanţele salariale solicitate se ridică la 14 milioane de lei, echivalentul a 3,26 milioane de euro. Creditorii chirografari, următorii care se vor îndestula, au de recuperat 758 de milioane de lei, adică circa 173 de milioane de euro. Pe listă sunt companii de stat, ca CET Govora şi CFR Marfă, dar şi companii private, MFC Commodities şi Kronos Worlwide.

Combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă la sfârşitul lunii ianuarie, după o tentativă eşuată de privatizare.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO