BEI a acordat Garanti Bank România un împrumut de 22,3 milioane de euro pentru sprijinul firmelor

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat Garanti Bank România un împrumut în valoare de 22,3 milioane euro pentru a sprijini firmele din România, din care 5 milioane de euro pentru femeile antreprenor, potrivit unui comunicat al băncilor.
Economica.net - mie, 09 ian. 2019, 12:27
BEI a acordat Garanti Bank România un împrumut de 22,3 milioane de euro pentru sprijinul firmelor

Instituţiile financiare preconizează că aproximativ 260 de IMM-uri şi întreprinderi cu capitalizare medie vor beneficia de valoarea totală a împrumutului, care va sprijini 6.100 de locuri de muncă.

Din valoarea împrumutului, 5 milioane de euro vor fi alocaţi femeilor antreprenor, sumă care va fi suplimentată cu 5 milioane de euro din partea Garanti Bank. Această tranzacţie este sprijinită de Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investiţii pentru Europa, numit şi ‘Planul Juncker’.

Potrivit comunicatului, această tranşă inovatoare a împrumutului va oferi acces la o sursă de finanţare mai favorabilă pentru femeile antreprenor care reprezintă întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) şi întreprinderi cu capitalizare medie. Pentru a avea acces la aceste împrumuturi, întreprinderile trebuie să fie deţinute în proporţie de peste 50% de una sau mai multe femei, ori să fie deţinute în proporţie de 26% până la 50% de una sau mai multe femei, iar funcţia de director general, director administrativ sau director financiar să fie deţinută de o femeie.

Promovarea egalităţii de gen şi a diversităţii face parte din obiectivul BEI de a garanta că proiectele pe care le finanţează sunt în beneficiul tuturor membrilor comunităţii. Această operaţiune, primul împrumut intermediat al BEI în UE care sprijină în mod specific femeile antreprenor, va susţine participarea femeilor ca actori economici esenţiali şi este în conformitate cu Strategia BEI privind egalitatea de gen şi emanciparea economică a femeilor.

„Acest proiect inovator sprijinit de Planul de investiţii pentru Europa permite BEI, pentru prima dată în UE, să ofere un împrumut dedicat sprijinirii investiţiilor realizate de antreprenoare. Femeile antreprenor sunt o sursă importantă de dezvoltare economică şi pot contribui mai substanţial la creşterea economică dacă au un acces mai bun la finanţare”, a declarat vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.

La rândul său, comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu, a arătat emanciparea femeilor aduce beneficii directe economiei ţării.

„Mă bucur foarte mult că Planul Juncker acordă o mână de ajutor femeilor antreprenor din România, asistându-le să îşi exprime talentele şi să îşi transforme ideile în proiecte concrete. Emanciparea femeilor şi punerea la dispoziţia acestora a mijloacelor financiare de care au nevoie pentru a reuşi vor aduce beneficii directe economiei României. Salut acest nou acord şi sper să văd multe astfel de acorduri încheiate în viitor”, a spus Creţu.

Totodată, Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank, a apreciat că spiritul antreprenorial este un motor important care a contribuit la dezvoltarea economiei româneşti.

„Garanti Bank este un susţinător activ al antreprenorilor în general şi al femeilor antreprenor în special. Vom continua să fim un partener solid pentru clienţii noştri şi să oferim cele mai bune opţiuni de finanţare, sprijinind creşterea durabilă. Acest nou parteneriat cu BEI înglobează asistenţa continuă pentru emanciparea economică a femeilor în România. Suntem încântaţi să semnăm acest nou acord şi să ne reiterăm angajamentul pe termen lung faţă de comunitatea de afaceri din România’, potrivit lui Tandogan.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene. Aceasta este instituţia de creditare pe termen lung a UE şi este singură bancă deţinută de statele membre ale Uniunii Europene, care reprezintă interesele acestora. Ea pune la dispoziţie finanţări pe termen lung pentru investiţii solide, cu scopul de a contribui la obiectivele de politică ale UE. BEI cooperează îndeaproape cu alte instituţii ale UE pentru punerea în aplicare a politicii UE.

BEI este cel mai mare debitor şi creditor multilateral ca volum al tranzacţiilor, oferind fonduri şi expertiză pentru proiecte de investiţii solide şi viabile, care contribuie la avansarea obiectivelor de politică ale UE. Peste 90% din activitatea BEI este concentrată în Europa, însă banca sprijină şi politicile externe şi de dezvoltare ale UE.

BEI a aprobat Strategia privind egalitatea de gen şi emanciparea economică a femeilor în 2016, cu scopul de a integra egalitatea de gen şi, în special, emanciparea economică a femeilor în modelul de activitate al BEI vizând activităţile de creditare, finanţare mixtă şi consultanţă desfăşurate în interiorul şi în afara UE. Planul de acţiune pentru egalitatea de gen, aprobat în ianuarie 2018, constituie un ghid de punere în aplicare a strategiei.

Planul de investiţii pentru Europa (Planul Juncker) este una dintre măsurile esenţiale ale UE destinate stimulării investiţiilor în Europa, contribuind astfel la crearea de locuri de muncă şi la stimularea creşterii economice.

În acest scop, vor fi utilizate în mod mai inteligent resursele financiare noi şi cele existente. Grupul BEI joacă un rol vital în acest plan de investiţii. Datorită garanţiilor din partea Fondului European pentru Investiţii Strategice (FEIS), BEI şi Fondul European de Investiţii (FEI) sunt în măsură să îşi asume o parte mai mare din riscurile proiectelor, încurajând investitorii privaţi să participe la proiecte.

Iniţial, s-a intenţionat ca FEIS să mobilizeze investiţii în valoare de 315 miliarde de euro în întreaga UE, pe o perioadă de trei ani, până la jumătatea anului 2018. În decembrie 2017, Parlamentul European şi statele membre au ajuns la un acord în sensul prelungirii duratei FEIS până în 2020 şi al creşterii capacităţii financiare a acestuia până la 500 miliarde de euro.

În decembrie 2018, Planul Juncker mobilizase deja investiţii suplimentare în valoare de 371,2 miliarde de euro, inclusiv peste 2,7 miliarde de euro în România, urmând ca 856.000 de întreprinderi mici şi mijlocii să beneficieze de un acces mai bun la finanţare.

Garanti Bank România este deţinută de Turkiye Garanti Bankasi AS (TGB), a doua bancă privată ca mărime din Turcia, cu o prezenţă importantă în toate liniile de activitate şi cu peste 16 milioane de clienţi. Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este acţionarul majoritar al TGB.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...