BEI a acordat împrumut pentru refacerea din punct de vedere energetic a 11 şcoli şi grădiniţe din Bucureşti

Banca Europeană de Investiţii acordă împrumuturi în domeniul eficienţei energetice în diverse sectoare în Bucureşti, în total mai mult de 5 milioane de euro în diferite sectoare, iar majoritatea banilor merg către eficienţa energetică a clădirilor, a declarat, joi, la Bucureşti, Andreas Piontek, specialist în energie şi reprezentantul Băncii. El a precizat că, la mijlocul lui februarie, a început primul proiect ELENA în România, prin care este sprijinit prin asistenţă tehnică sectorul 6, pentru refacerea din punct de vedere energetic a 11 şcoli şi grădiniţe, potrivit News.ro.
Economica.net - joi, 22 mart. 2018, 15:35
BEI a acordat împrumut pentru refacerea din punct de vedere energetic a 11 şcoli şi grădiniţe din Bucureşti

Prezent la conferinţa „A climate protection muncicipality master plan for Romania”, care se desfăşoară la Bucureşti, Andreas Piontek a explicat cum pot fi obţinute granturi prin Banca Europeană de Investiţii, ce proiecte finanţează Banca, cum facilitează împrumuturile, ce condiţii trebuie să îndeplinească aplicanţii, scrie News.ro.

„Banca Europeană de Investiţii este un partener de finanţare pentru instituţiile europene, din 1958. 90% din împrumuturile pe care le acordăm sunt pentru unele dintre statele UE, beneficiari fiind 28 de state membre U, iar volumul acestor împrumuturi a fost de 74,5 miliarde de euro. Între 2012 şi 2016 am acordat împrumuturi pentru energie, energie regenerabilă, eficienţă energetică, reţele energetice”, a spus Piontek.

Potrivit specialistului, 75% din aceste sume se acordă pentru reabilitarea de clădiri.

„Produsele pe care banca noastră le oferă pieţei: o gamă largă de împrumuturi pe termen lung, împrumuturi subordonate. Avem produse pentru eficineţa energetică şi putem combina cu granturi”, a subliniat el.

Şi România a beneficiat de programul ELENA (European Local ENergy Assistance), care „înseamnă sprijin în domeniul asistenţei tehnice”.

„În ceea ce priveşte România, acordăm împrumuturi în domeniul eficienţei energetice, în diverse sectoare din Bucureşti. Acordăm în total mai mult de 5 milioane de euro în diferite sectoare şi majoritatea banilor merg către eficienţa energetică a clădirilor. La mijlocul lui februarie am început primul proiect ELENA în România, prin care sprijinim prin asistenţă tehnică sectorul 6, prin refacerea din punct de vedere energetic a 11 şcoli şi grădiniţe. Acest proiect a început deja”, a anunţat Piontek.

Banca oferă împrumuturi pe care le poate acorda prin intermediari, mai spune specialistul.

Piontek a dat şi câteva detalii despre programul ELENA, explicând cine poate beneficia şi cum poate ajunge să acceseze un împrumut prin acest instrument: „A fost fondat în 2009, se bazează pe un acord între banca noastră şi Comisia Europeană şi este finanţat prin Programul de Cercetare şi Inovare Orizon 2020. Sunt granturi pe care le puteţi obţine pentru pregătirea unor programe de investiţii. Dacă autorităţile ştiu că trebuie renovate şcoli, clădiri publice, dar nu ştiu cum să facă asta, acesta este un instrument care oferă cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a pregăti investiţia. Nu vă garantează nimeni că veţi şi obţine banii”.

„Din 2009, avem programe care au beneficiat de 100 de milioane de euro. Grantul acoperă 90% din costurile privind dezvoltarea proiectului, alocarea bugetelor se face pe principiul primul venit, primul servit. În medie avem 15 milioane de euro pe an. Sprijinim proiecte care trebuie să dea dovadă de o anumită maturitate, trebuie să se fi realizat o anumită activitate anterior înainte să cereţi sprijin ELENA. Cererea pe care aţi făcut-o trebuie să indice o mare probabilitate ca proiectul să fie implementat, pentru că aveţi obligaţia de a investi”.

Pentru sprijinirea unui proiect în cadrul programului ELENA, sunt necesari trei ani pentru pregătirea proiectului şi pentru faza de licitaţie. ELENA poate acorda sprijin atât sectorului public cât şi celui privat.

Programele de investiţii eligibile sunt „renovarea unor clădiri publice şi private, iluminatul stradal şi traficul, integrarea surselor de energie regenerabilă în clădiri”.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a precizat că,......
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...