BEI a redus creditarea cu 20%, în urma îmbunătăţirii condiţiilor economice în UE

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) a redus anul trecut creditarea cu aproape 20% şi intenţionează să menţină finanţarea la un nivel similar în 2019, la aproximativ 60 miliarde de euro (69 miliarde de dolari), a declarat marţi preşedintele BEI, Werner Hoyer, la o conferinţă de presă, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 29 ian. 2019, 13:46
BEI a redus creditarea cu 20%, în urma îmbunătăţirii condiţiilor economice în UE

De asemenea, banca se pregăteşte pentru toate scenariile legate de Brexit, inclusiv ieşirea Marii Britanii din UE în martie, fără un acord. Sunt pregătite planurile pentru ca celelalte 27 de state membre UE să acopere deficitul de capital provocat de plecarea Regatului Unit, chiar în eventualitatea în care nu se ajunge la un acord, ceea ce ar crea brusc un deficit, fără o perioadă de tranziţie, a explicat Werner Hoyer.

Acesta a adăugat că reducerea creditării în 2018 vine pe fondul îmbunătăţirii condiţiilor economice în UE, care au permis BEI să investească mai puţin şi să se concentreze pe proiectele mai riscante şi mai profitabile.

În pofida indiciilor privind încetinirea unor economii din UE, BEI va păstra un nivel similar al finanţării anul acesta.

Ieşirea Marii Britanii din UE va lăsa banca fără unul din cei mai mari acţionari ai săi, Regatul Unit, fără capitalul subscris de 3,5 miliarde de euro şi capitalul nevărsat de 35 miliarde de euro (capitalul pe care britanicii s-au angajat să îl pună la dispoziţia BEI, urmând ca acesta să fie vărsat la un anumit moment), toate acestea fiind esenţiale pentru ca Banca Europeană pentru Investiţii să-şi menţină ratingul de top „AAA” şi costurile de finanţare scăzute.

Deficitul în capitalul subscris va fi acoperit din rezervele băncii, iar cel în capitalul nevărsat va fi completat proporţional de celelalte 27 de state membre UE, a explicat Hoyer.

La nivel tehnic, s-a ajuns la un acord privind acoperirea deficitului dar acesta trebuie aprobat oficial de miniştri de Finanţe ai UE.

Hoyer a declarat că acordul oficial va fi încheiat după ce va exista claritate legată de procesul Brexit.

Acordul în rândul celor 27 de state membre UE a fost afectat de divergenţele privind viitoarea componenţă a acţionariatului, Polonia solicitând un procent mai ridicat, în urma căruia ar obţine mai multă putere.

Acordul provizoriu prevede o creştere modestă pentru Polonia şi creşteri de capital mai reduse pentru România, şi probabil pentru Luxemburg.

Banca Europeană de Investiţii este banca Uniunii Europene, singura bancă deţinută de statele membre ale UE şi reprezentând interesele acestora.

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii administrate  de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea afară din BII, banca rusească  la care fondurile au luat obligațiuni – PROIECT
Fondurile de pensii administrate de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea ...
NN Pensii, BCR Erste Asset Management, BRD Asset Management, Banca Transilvania, BRD Pensii, BCR Pensii şi BT Asset Management, prin fondurile pe care le administrează, sunt principalii investitori......
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Zilele acestea, furnizorii de energie electrică trimit către clienți facturile pentru luna aprilie, calculate după noile ...
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului ...
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a declarat luni că Serbia va pregăti designul şi documentaţia tehnică ...