BEI și BERD au acordat o finanțare de 12,5 milioane de euro producătorilor români afectați de criza generată de pandemia Covid-19

Agricover Credit IFN, principala instituţie financiară dedicată finanţării agriculturii româneşti, a obţinut o nouă finanţare în valoare de 12,5 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), împrumuturile urmând să ajute producătorii locali să depăşească impactul pandemiei de coronavirus, au anunţat într-un comunicat cele două instituţii financiare, informează Agerpres.
Economica.net - mie, 01 iul. 2020, 15:23
BEI și BERD au acordat o finanțare de 12,5 milioane de euro producătorilor români afectați de criza generată de pandemia Covid-19

Agricover Credit IFN finanţează sectorul agricol şi zootehnic şi lucrează cu peste 15% din totalul fermierilor performanţi din România, fiind o subsidiară a Agricover Holding, care oferă servicii de agri-finance.

BERD, acţionar al Agricover Holding, acordă o sumă suplimentară de cinci milioane de euro, crescând finanţarea pentru companie la 20 de milioane de euro.

BEI acordă o primă tranşă de 7,5 milioane de euro dintr-o sumă totală de împrumut aprobată de 15 milioane de euro. Aceste fonduri sunt puse la dispoziţia Agricover Credit IFN suplimentar împrumutului în valoare de 20 de milioane de euro, anterior acordat. Finanţarea BEI este garantată de Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS).

Noile fonduri vor permite Agricover Credit IFN să îşi extindă finanţarea către agricultură şi să ajute fermierii afectaţi de impactul economic generat de pandemia COVID-19, precizează BEI şi BERD.

„Producătorii agricoli din România au fost afectaţi de perturbări în ceea ce priveşte cererea, lanţurile de aprovizionare şi exporturile, confruntându-se în acelaşi timp cu o incertitudine crescută în sezonul de recoltă 2020. Acordarea de finanţări agricole suplimentare va ajuta fermierii să depăşească aceste provocări, în beneficiul comunităţilor rurale şi al industriei de bază pe perioada Covid-19 şi ulterior”, a afirmat Mark Davis, director regional BERD pentru România şi Bulgaria.

La rândul său, vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, a apreciat că această a doua colaborare cu Agricover, cu sprijinul FEIS, va asigura continuitatea împrumuturilor pe termen mediu accesibile IMM-urilor care operează în sectorul agricol, inclusiv fermierilor tineri.

„Desfăşurarea eficientă a primei operaţiuni cu Agricover a oferit investiţii necesare pentru îmbunătăţirea productivităţii şi dezvoltarea economică în zonele rurale pentru creşterea competitivităţii şi generarea de locuri de muncă, precum şi pentru coeziune. Această finanţare suplimentară va oferi sprijinul necesar regiunilor din mediul rural al României pentru a face faţă mai bine consecinţelor actualei crize Covid-19”, a adăugat el.

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a susţinut că, pentru depăşirea consecinţelor economice ale pandemiei provocate de coronavirus, trebuie promovată în continuare solidaritatea europeană.

„În colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii, Comisia este mândră să sprijine acest acord de finanţare cu Agricover Credit, care vizează protejarea fermierilor din România”, a arătat declarat comisarul.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este o bancă multilaterală care promovează dezvoltarea sectorului privat şi iniţiativa antreprenorială în 38 de economii de pe trei continente. Banca este deţinută de 69 de ţări, precum şi UE şi BEI. Investiţiile BERD au scopul de a face economiile din regiunile sale competitive, bine guvernate, ecologice, inclusive, rezistente şi integrate.

În România, BERD este axată pe finanţarea infrastructurii, în special în regiuni, stimularea productivităţii sectorului privat şi dezvoltarea în continuare a sectorului financiar şi a pieţelor de capital.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene, o instituţie de creditare pe termen lung şi singura bancă deţinută şi reprezentând interesele statelor membre ale UE. Aceasta oferă finanţări pe termen lung disponibile pentru investiţii solide pentru a contribui la obiectivele politicii UE.

Fiind cel mai mare debitor şi creditor multilateral ca volum, BEI oferă finanţare şi expertiză pentru proiecte de investiţii solide şi durabile, care contribuie la promovarea obiectivelor politicii UE. Peste 90% din activitatea BEI este axată pe Europa, dar sprijină şi politicile externe şi de dezvoltare ale UE.

Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS) este principalul pilon al Planului de Investiţii pentru Europa. Oferă garanţii parţiale care permit BEI să investească într-un număr mai mare de proiecte, de cele mai multe ori mai riscante. Proiectele şi acordurile aprobate pentru finanţare în cadrul FEIS ar trebui să mobilizeze 486 miliarde euro pentru investiţii, inclusiv 3,6 miliarde euro în România şi să sprijine peste 1,2 milioane de start-up-uri şi IMM-uri din întreaga UE.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...