Belgia confirmă prezenţa unor niveluri periculoase de insecticid fipronil în ouă

Inspectorii din Belgia au descoperit ouă conţinând niveluri periculoase de insecticid fipronil, transmite agenţia DPA citând un anunţ făcut marţi de Agenţia federală belgiană pentru securitatea lanţului alimentar (Afska).
Economica.net - mar, 08 aug. 2017, 18:24
Belgia confirmă prezenţa unor niveluri periculoase de insecticid fipronil în ouă

Analiza din Belgia, prima ţară care a raportat o posibilă contaminare în masă, a identificat 0,92 miligrame la kilogram (mg/kg) de substanţă, valoare ce depăşeşte nivelul de siguranţă stabilit de Uniunea Europeană (UE) de 0,72 mg/kg.

Luni, Afska a anunţat că cel mai ridicat nivel de fipronil măsurat în Belgia a fost de 0,096 mg/kg.

Autoritatea pentru siguranţă alimentară urmează să ia o decizie cu privire la măsurile ce vor fi luate ca urmare a noilor cifre.

Descoperirea vine după ce scandalul contaminării cu fipronil a ouălor continuă să se extindă în Europa unde milioane de ouă contaminate produse în Belgia, Olanda şi Germania au fost retrase din cauza conţinutului de fipronil, un insecticid a cărui utilizare este interzisă în UE pentru animale şi produse animale destinate consumului uman.

Ouăle contaminate provenind din cele trei state au fost de asemenea distribuite şi în Elveţia, Suedia, Marea Britanie şi Franţa, mai arată sursa citată.

O analiză efectuată de autorităţile din oraşul suedez Gothenburg a demonstrat că un comerciant angro din această localitate a importat ouă contaminate din Olanda şi a distribuit circa 11.000 dintre acestea în ultimele două săptămâni. Comerciantul a ‘cooperat în totalitate stopând vânzarea’ şi a ajutat departamentul local de mediu pentru a contacta restaurantele şi a distruge ouăle care nu au fost utlizate, după cum a declarat conducătoarea departamentului, Bernadett Weber.

Agenţia Naţională pentru Alimentaţie din Suedia a declarat că este de părere că riscurile privind sănătatea consumatorilor din Suedia sunt mici, în mare parte deoarece 95% dintre ouăle consumate în această ţară provin de la fermieri interni.

Fipronil este un ingredient utilizat în mod obişnuit în produsele veterinare pentru combaterea puricilor, păduchilor şi căpuşelor. În cazul în care este consumat în cantităţi mari, acesta poate afecta ficatul, tiroida şi rinichii, deşi efectele sale au fost testate numai pe şoareci.

Contaminarea cu fipronil a fost constatată săptămâna trecută în Olanda, unde milioane de ouă au fost retrase de la comercializare.

Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chick Friends a folosit această substanţă pe care a achiziţionat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision. Potrivit presei, aceasta din urmă ar fi cumpărat cantităţi mari de fipronil din România.

Comisia Europeană (CE) a deschis marţi o investigaţie pentru a elucida dacă Belgia a informat tardiv organismele europene specializate despre contaminarea ouălor cu fipronil. ”O investigaţie este în desfăşurare pentru a stabili cu precizie când au aflat aflat autorităţile belgiene” despre această contaminare, a declarat Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene. Ea a amintit că statele UE au ”obligaţia legală de a notifica în sistemul de alertă rapidă al CE imediat ce au cunoştinţă despre o ameninţare la adresa sănătăţii oamenilor”, iar dacă nu fac acest lucru, atunci încalcă normele comunitare.

Sâmbătă, Afska a recunoscut că ştia din luna iunie că există o ”problemă cu fipronilul în sectorul avicol”, dar Belgia a informat ţările vecine printr-un sistem de alertă european abia la 20 iulie. Afska a explicat această discreţie prin faptul că a vrut să respecte ”secretul anchetei”.

Ministrul german al agriculturii, Christian Schmidt, a afirmat marţi că milioane de ouă au fost contaminate cu fipronil ca urmare a unei activităţi criminale. ‘Este criminal, asta este foarte clar’, a spus Schmidt, la postul german de televiziune ARD, fără a da detalii suplimentare. Schmidt a dat asigurări că, în acest moment, nu ar mai trebui să existe ouă contaminate în supermarketurile din Germania.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...