1EUR = 4.8398 RON | Bucureşti 25 º

Finanţe şi bănci

Belgia vinde 25% din banca Fortis către BNP Paribas, pentru 3,25 miliarde euro

Guvernul belgian va privatiza participaţia de 25% pe care o deţine la banca comercială BNP Paribas Fortis pentru 3,25 miliarde euro, pachetul urmând să fie preluat de BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză, care controlează deja restul acţiunilor, transmite Bloomberg.

14 noi, 2013 | Mediafax

Belgia va utiliza fondurile pentru reducerea datoriei publice.

Guvernul şi-a asumat faţă de Comisia Europeană ţinta de a reduce datoria de stat la mai puţin de 100% din PIB până la sfârşitul acestui an.

Statul belgian va înregitra un câştig de capital de aproximativ 900 milioane euro după finalizarea tranzacţiei, potrivit unui comunicat transmis de guvern şi BNP Paribas.

Datoria publică brută a Belgiei va creşte în acest an la 100,4% din PIB, faţă de 99,8% la finele anului trecut, potrivit prognozei economice de toamnă a Comisiei Europene.

Guvernul belgian a preluat în anul 2008 Fortis, cea mai mare bancă locală, pentru 9,4 miliarde de euro, în cadrul unui acord de bailout menit să salveze instituţia financiară de la colaps.

BNP Paribas a preluat apoi 75% din Fortis prin schimb de acţiuni cu statul belgian, care a dobândit astfel 11,6% din titlurile celei mai mari bănci franceze. Participaţia a fost diluată între timp la 10,3%, potrivit datelor Bloomberg.

BNP Paribas estimează că preluarea integrală a BNP Paribas Fortis va creşte cu aproximativ 3% profitul net din acest an, dar va avea un impact negativ de aproximativ 0,5 puncte procentuale asupra ratei capitalului de rang întâi calculată conform standardelor Basel 3.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO