1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Ben Bernanke: Fed va menţine politica monetară ultrarelaxată pentru a sprijini redresarea economiei SUA

Rezerva Federală a Statelor Unite va menţine politica monetară ultrarelaxată atât timp cât va fi necesar şi va reduce achiziţionarea de obligaţiuni numai când se va asigura că progresele înregistrate pe piaţa muncii vor continua, a declarat, marţi, preşedintele Fed, Ben Bernanke, într-un discurs rostit la National Economists Club, transmit Xinhua şi Reuters.

20 noi, 2013 | Agerpres

La precedenta reuniune de politică monetară, Fed a anunţat că a decis să continue injecţiile de lichidităţi în economie, care se cifrează la aproximativ 85 de miliarde de dolari în fiecare lună, pentru a susţine relansarea economică. Achiziţiile de obligaţiuni derulate de Fed se împart în prezent în 45 de miliarde de dolari pentru bonuri de Trezorerie şi 40 de miliarde de dolari pentru titluri cu garanţii imobiliare.

De asemenea, Bernanke a apreciat că, deşi economia americană a făcut progrese semnificative, încă este departe de ceea ce şi-au dorit oficialii.

'Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) rămâne decis să menţină politicile adecvate atât timp cât va fi necesar. Sunt de acord cu opinia, prezentată săptămâna trecută de colega mea Janet Yellen, că cea mai sigură cale pentru o abordare mai normală a politicii monetare este să facem tot ce putem astăzi pentru a sprijini o redresare mai robustă a economiei', a afirmat Bernanke.

Acesta a adăugat: 'FOMC încă se aşteaptă la continuarea îmbunătăţirii situaţiei de pe piaţa forţei de muncă şi la un nivel de 2% al ratei inflaţiei, obiectivul nostru pe termen mediu. Dacă aceste opinii sunt sprijinite de viitoarele date economice, FOMC va începe să reducă ritmul achiziţionării de obligaţiuni'.

Următoarea reuniune a Fed va avea loc în 17 - 18, decembrie dar majoritatea economiştilor estimează că reducerea achiziţionării de obligaţiuni ar putea începe doar în ianuarie sau martie.

Săptămâna trecută, vicepreşedintele Fed Janet Yellen, nominalizată pentru a prelua conducerea Rezervei Federale a SUA, a declarat că va continua măsurile de stimulare a economiei SUA adoptate de Ben Bernanke.

'Programul de achiziţionare de obligaţiuni, în valoare de 85 de miliarde de dolari, a avut o contribuţie semnificativă la creşterea economiei. Cred că sprijinirea economiei în aceste zile este cea mai sigură cale de a reveni la o abordare mai normală a politicii monetare', a afirmat Janet Yellen, în cursul audierii la Comisia bancară a Senatului SUA.

În timpul audierii, oficialul Fed a apărat programul de achiziţionare de obligaţiuni, criticat de senatorii care l-au numit 'elitist', şi au susţinut că aceste achiziţii nu au contribuit într-un mod semnificativ la creşterea economiei.

'Scopul acestor achiziţii era de a reduce ratele dobânzilor pe termen lung şi chiar s-au înregistrat scăderi sustenabile ale ratelor dobânzilor', a declarat Janet Yellen, dând exemplul ratelor mai scăzute la ipoteci.

Oficialul a dat asigurări că, dacă va fi confirmată în fruntea Fed, nu va începe un proces de încetinire a acestor achiziţii până când nu se va îmbunătăţi situaţia pe piaţa forţei de muncă. În SUA, rata şomajului a urcat la 7,3% luna trecută.

După audiere, comisia şi apoi plenul Senatului vor trebui să aprobe numirea lui Janet Yellen, actual vicepreşedinte al Fed, pentru a-i putea succede lui Ben Bernanke, al cărui mandat se încheie la 31 ianuarie.

Preşedintele Barack Obama a anunţat oficial nominalizarea lui Janet Yellen pe 9 octombrie. Dacă va fi confirmată, Yellen, în vârstă de 67 de ani, va deveni prima femeie care conduce Rezerva Federală a SUA.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO