Beneficii şi servicii sociale obţinute online, prin portalul unic al Ministerului Muncii: sistemul informatic integrat va costa 133 de milioane de lei, bani europeni

Schimbare de paradigmă în domeniul muncii şi protecţiei sociale: Ministerele Muncii şi Cercetării vor realiza un sistem informatic integrat, prin intermediul căruia oamenii vor afla care sunt serviciile şi beneficiile sociale pentru care se califică, vor putea trimite online cererile şi documentele justificative pentru acestea, vor şti, în timp real, stadiul solicitărilor lor şi vor comunica online cu oficialii instituţiilor din domeniul muncii şi protecţiei sociale, se arată într-un proiect de act normativ consultat de Economica.net. Prin acest proiect - portalul unic al Ministerului Muncii - guvernul îşi propune să mute interacţiunea cetăţeanului cu instituţiile din domeniul muncii şi protecţiei sociale în mediul online.
Cristina Şomănescu - lun, 31 mai 2021, 22:08
Beneficii şi servicii sociale obţinute online, prin portalul unic al Ministerului Muncii: sistemul informatic integrat va costa 133 de milioane de lei, bani europeni

Sistem informatic integrat pentru beneficiarii de servicii şi beneficii sociale, finanţat din bani europeni.

Ministerul Muncii – prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) – și Ministerului Cercetării – prin Autoritatea pentru Digitalizarea României – vor realiza un sistem informatic integrat, în care vor fi centralizate şi corelate toate informaţiile din domeniile de activitate specifice Ministerului Muncii, se arată într-un proiect de hotărâre consultat de Economica.net.
Finalitatea acestui proiect e ca interacțiunea cetățeanului cu ministerul de resort şi cu instituţiile subordonate, sub autoritatea sau din coordonarea sa să se poată realiza online, printr-un singur punct de contact – portalul Ministerului Muncii, fără deplasare la ghişeu, reiese din proiectul de act normativ.

  • Este vorba, mai precis, despre proiectul de hotărâre privind aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții Hub de servicii MMPS – SII MMPS.
  • Instituțiile aflate în subordinea și sub autoritatea MMPS sunt: Agenția Natională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), Inspecția muncii, Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați. 

Cum va aduce plusvaloare, pentru oamenii de rând, portalul creat de Ministerul Muncii

Oamenii vor putea depune online, pe portalul unic, cererile de beneficii de asistenţă socială şi/sau servicii sociale, precum şi documentele justificative. Mai mult, beneficiarii de servicii sociale vor avea dosare electronice pe care le vor putea consulta online, prin intermediul portalului.

Portalul va permite verificarea eligibilităţii oamenilor pe tipuri de servicii/beneficii sociale și de prezentare a tipurilor de servicii sociale și/sau beneficii de asistență socială de care cel interesat poate beneficia din partea MMPS și/sau instituțiilor din subordinea/sub autoritatea/în coordonarea sa.

Oamenii și firmele vor afla în timp real, la momentul depunerii solicitărilor, care este statusul cererilor lor (dacă au mai beneficiat de serviciul/beneficiul cerut, dacă există suprapuneri cu alte beneficii, condiționalități legate de drepturile legale etc.), mai prevede proiectul de hotărâre studiat de Economica.net. În acest sens, portalul Ministerului Muncii va permite verificări încrucişate care vor preveni şi vor semnala automat suspiciunea de fraudă şi vor oferi date corecte despre beneficiarii de indemnizaţii, ajutor de şomaj, pensii, ori alte servicii din sfera de cuprindere a Ministerului Muncii şi a instituţiilor aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea sa.

Portalul va asigura interoperabilitatea sistemelor informatice în plan intern (între departamentele MMPS și instituțiile aflate în subordinea/sub autoritatea/în coordonarea MMPS şi între MMPS și instituțiile aflate în subordinea/sub autoritatea/în coordonarea MMPS și alte instituții centrale și locale) și european (cu sisteme omoloage de la nivel European, cu Registrele Europene), astfel încât să se asigure gestionarea unitară a informațiilor despre beneficiarii de drepturi de securitate socială. primite din fonduri publice.

Portalul va avea un serviciu de mesagerie electronică pentru comunicarea între cetățeni, firme și personalul din cadrul MMPS și ANPIS, potrivit proiectului de act normativ consultat de Economica.net.

Cât costă realizarea sistemului integrat al Ministerului Muncii

Proiectul costă peste 133 de milioane de lei, inclusiv TVA, şi se va realiza în aproape trei ani (doi ani şi opt luni), reiese din proiectul de act normativ studiat de Economica.net.
Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020, axa prioritară 2 – Tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă, acțiunea 2.3.1 Consolidarea și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice dedicate serviciilor de e-guvernare tip 2.0 centrate pe evenimente din viața cetățenilor și întreprinderilor, dezvoltarea cloud computing guvernamental și a comunicării media sociale, a Open Data și Big Data.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
ANAT critică noile restricții anunțate de Guvern pentru accesul în România, considerând că acestea anulează toate eforturile de redresare ale turismului
ANAT critică noile restricții anunțate de Guvern pentru accesul în România, considerând că acestea anulează toate ...
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) critică prin intermediul unui comunicat, care are forma unei scrisori ...
Daniel Sologon preia funcția de CEO al Cemacon de la 1 ianuarie 2022
Daniel Sologon preia funcția de CEO al Cemacon de la 1 ianuarie 2022
Liviu Stoleru, CEO-ul celui mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc, predă de la 1 ianuarie 2022 ștafeta ...
Primăria New York impune tuturor salariaților din mediul privat să se vaccineze anti-COVID-19
Primăria New York impune tuturor salariaților din mediul privat să se vaccineze anti-COVID-19
Bill de Blasio, primarul oraşului New York, a anunţat luni că toţi angajaţii din sectorul privat vor fi vizaţi de obligativitatea ...