Benzină la 3 lei pe litru? De ce se prăbuşeşte preţul la pompă în SUA

Preţul benzinei la pompă în Statele Unite a ajuns aproape de pragul de 3 dolari pe galon (3,78 litri). Petrolul mai ieftin cu care sunt aprovizionate rafinăriile americane, scăderea cererii şi oferta abundentă de pe piaţă sunt principalii factori care au ieftinit plinul pentru şoferii din SUA.
Economica.net - vin, 03 oct. 2014, 15:13
Benzină la 3 lei pe litru? De ce se prăbuşeşte preţul la pompă în SUA

Preţul mediu al benzinei standard în staţiile retail din Statele Unite a coborât, pe 1 octombrie, la 3,328 dolari pe galon, echivalentul a 3 lei pe litru, cu 10% mai puţin faţă de cotaţia maximă atinsă de la începutul acestui an, potrivit datelor AAA, cea mai mare organizaţie de monitorizare a pieţei carburanţilor din SUA. Compania estimează că preţurile ar putea atinge până la sfârşitul acestui an 3,1 dolari pe galon, care ar marca cel mai redus nivel începând din ianuarie 2011.

Ieftinirea benzinei vine la scurt timp după scăderea cotaţiilor futures la benzină şi petrol pe bursa de mărfuri de la New York, scrie Bloomberg. Creşterea volumelor extrase din exploatări de şist şi alte surse a împins producţia de petrol a Statelor Unite la cel mai ridicat nivel din ultimii 28 de ani. Situaţia de pe piaţa americană contribuie la creşterea ofertei de petrol şi scăderea cererii pe pieţele internaţionale, împingând în jos cotaţiile.

„Se pare că preţurile la benzină ar putea scădea la cel mai redus nivel din ultimii aproape patru ani. Toţi factorii indică cele mai reduse preţuri în această iarnă, datorită ieftinirii petrolului, scăderii numărului de ore petrecute de americani la volan şi ofertei abundente de pe piaţa internă”, comentează purtătorul de cuvânt al AAA, Michael Green, citat de Bloomberg.

Pe 1 octombrie, preţul benzinei la pompă a coborât sub pragul de 3 dolari pe galon la cel puţin o staţie retail din Statele Unite, potrivit datelor companiei de cercetare a pieţei. În 16 state, preţul mediu a coborât sub 3,25 dolari pe galon. Cea mai ieftină benzină putea fi găsită în Carolina de Sud, cu un preţ mediu de 3,09 dolari pe galon. Joi, 2 octombrie, o benzinărie din Texas City, Texas, din apropierea metropolei Houston, afişa un preţ de 2,72 dolari pe galon, potrivit platformei Gasbuddy.com. Preţurile la pompă, ca medie la nivelul SUA, au coborât cu 9,2% în trimestrul al treilea.

Cotaţia petrolului Brent a închis joi la 93,42 dolari pe baril pe bursa de mărfuri de la Londra, cel ma iredus nivel din iunie 2012, cu 19% sub maximul acestui an, atins în luna iunie. Deşi producţia internă de petrol este la maxime istorice, unele rafinării de pe Coasta de Est se aprovizionează încă din importuri, beneficiind astfel de scăderea cotaţiilor globale.

Pe piaţa SUA, preţul sortimentului de referinţă West Texas Intermediate a atins joi 88,18 dolari pe baril, cel mai redus nivel din aprilie 2013, revenind ulterior pe plus pentru a închide la 91,01 dolari pe baril.

Cererea medie de carburanţi auto din SUA a fost de 8,69 milioane barili pe zi în luna septembrie, cel mai redus nivel începând din mai, potrivit Administraţiei pentru Informaţii în domeniul Energiei. Instituţia guvernamentală anticipează scăderea consumului de petrol din SUA la 18,92 milioane barili pe zi în acest an, de la 18,96 milioane barili pe zi în 2013.

Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat că cererea de petrol va avea de suferit, în acest an şi în 2015, de pe urma deteriorării perspectivelor economice. Totodată, exporturile tot mai ridicate din Libia, preţurile mai reduse practicate de Arabia Saudită şi producţia record a SUA pun presiuni negative pe cotaţiile globale.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...