1EUR = 4.7834 RON | Bucureşti 9 º

News

Benzina şi motorina ar trebui să se ieftinească cu 14 bani pe litru, de la 1 ianuarie

Cursul de schimb la care se vor plăti accizele anul viitor este mai mic decât cel de la 1 octombrie anul trecut, ceea ce conduce, teoretic, la o ieftinire substanţială a carburanţilor.

02 oct, 2014 | ECONOMICA.net

Cursul de schimb leu-euro pentru 1 octombrie, publicat de Banca Centrală Europeană, este de 4, 4093 lei pentru un euro, mai mic decât cel de la data de 1 octombrie anul trecut- În acest caz, potrivit reglementărilor în vigoare acum, cursul de schimb de la 1 octombrie, la care se vor plăti accizele în 2015 se va ajusta cu rata inflaţiei din ultimul an, cel mai probabil în jur de 1%. Rotunjit, cursul de schimb va fi de 4,5 lei pentru un euro, mult mai mic faţă de nivelul de 4,7380, la care se plătesc acum accizele.

Din această apreciere a leului, românii au de câştigat. Potrivit calculelor ECONOMICA.NET, începând cu 1 ianuarie 2015, benzina şi motorina se vor ieftini cu circa 14 bani pe litru, aceasta fiind influenţa asupra accizei şi a TVA care se calculează inclusiv la acciză.

Ieftinirea este teoretică, momentan, dat fiind că Ministerul Finanţelor a anunţat deja că studiază posibilitatea de a schimba modul de calcul al accizelor.

"Pentru acciză avem un grup de lucru care analizează multiple posibilităţi. Ultima dată erau cel puţin trei (modalităţi de calcul a accizei - n.r.). Considerăm posibilitatea să rămânem la euro sau să transformăm în lei. Vrem să fie o modalitate justă, ne uităm foarte atent şi câţi bani aduce la buget, dar şi care este impactul asupra celor care plătesc această acciză', a afirmat Ioana Petrescu.
Surse apropiate discuţiilor dintre Finanţe şi producătorii de produse accizabile spun că e puţin probabil ca nivelul accizelor de anul viitor să fie decis de actualul guvern.

România consumă, anual, 5,7 milioane de tone de carburanţi.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO