1EUR = 4.7550 RON | Bucureşti 22 º

Companii

Benzina şi motorina s-au scumpit cu 41 de bani pe litru

Companiile petroliere au scumpit masiv carburanţii, din această noapte, ca urmare a introducerii accizei suplimentare la carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru.

31 mar, 2014 | ECONOMICA.net
(update 31 mar, 2014 14:32) Transportatorii vor primi înapoi patru eurocenţi pe litru, din cei 7 - proiect de lege
Ministerul Finanţelor a elaborat actul normativ prin care transportatorilor li se returnează 4 eurocenţi. Iată ce spune actul normativ, în nota de fundamentare"Prin prezentul act normativ se propune acordarea unei reduceri de accize de 40 de euro/1.000 litri, respectiv cu 47,34 euro/tonă, faţă e nivelul standard prevăzut de lege, respectiv 400,395 euro/1000 litri sau 473,85 euro/to, pentru motorina utilizată drept carburant pentru transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată de cel puţin 7,5 tone precum şi pentru transportul de călători, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public de călători, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3, definit în Directiva 70/156/CEE a Consiliului din 6 februarie 1970 privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la omologarea autovehiculelor și a remorcilor acestora. Reducerea de accize se realizează prin restituire diferenţei 40 de euro/1.000 litri operatorilor economici licentiati în Uniunea Europeană. Condiţiile, procedura şi termenele de restituire se stabilesc prin hotărâre a Guvernului".Schema de sprijin are nevoie de acordul Comisiei Europene. Dacă se va aplica, va avea un impact bugetar de 353 de milioane de lei, în acest an.

Vezi aici proiectul OUG pentru reducerea accizei la carburanti pentru transportatori

Petrom, cea mai mare companie petrolieră, a crescut preţurile la benzină şi motorină cu 41 de bani pe litru.

Companiile petroliere au crescut preţurile ca urmare a introducerii de la 1 aprilie, a accizei suplimentare la carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru. După miezul nopţii, la staţia Petrom de pe strada Braşov din Bucureşti, de exemplu, benzina standard de 95 va costa 6,26 lei pe litru, iar benzina extra, cu o cifra octanică de 99, va costa 6,71 lei litrul. Motorina va costa 6,38 lei litrul. La un rezervor de 50 de litri, un "plin" se va scumpi peste 20 de lei.

Citeşte şi: Motorina plătită de români va fi mai scumpă decât în Germania sau Franţa

Rompetrol a scumpit carburanţii tot cu 41 de bani pe litru.

Media preţurilor de la 1 aprilie din reţeaua Rompetrol:

Benzina Efix – 6,27 RON/litru

Motorina Efix – 6,34 RON/litru

Premierul Victor Ponta a anunţat recent că va fi găsită o formulă prin care firmele de transport  să primească înapoi patru cenţi din majorarea de şapte cenţi (de fapt 8,7 cenţi cu TVA) care se va aplica pentru fiecare litru de motorină achiziţionat. Noua acciză va aduce bugetului de stat circa 400 de milioane de euro, în acest an.

Companiile petroliere stabilesc preţurile la carburanţi în funcţie de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, de taxe, de cursul de schimb dar şi de condiţiile de piaţă.

Petrom este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor. Principalii concurenţi sunt Rompetrol, Lukoil, Mol şi Eni (Agip).

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO