Berarii României: Actualizarea accizei cu inflaţia va face berea mai puţin accesibilă pentru români

Calcularea accizelor prin ajustarea cu inflaţia medie anuală va face berea mai puţin accesibilă pentru români şi va scădea veniturile colectate la buget, estimează Asociaţia Berarii României, care arată că majorarea accizei de la începutul anului a dus la o scădere cu 8% a pieţei berii.
Economica.net - mar, 12 nov. 2013, 14:33
Berarii României: Actualizarea accizei cu inflaţia va face berea mai puţin accesibilă pentru români

Taxele colectate în prezent pentru bugetul de stat reprezintă aproximativ 45% din prețul unei beri.

„Orice taxare suplimentară înseamnă o creştere a acestui nivel şi, ca şi în cazul altor produse accizabile, va face berea mai puțin accesibilă. Într-un mediu economic încă afectat de criza economică, recenta măsură anunțată de Ministerul de Finanțe nu face altceva decât să lase mai puțină bere pe mesele românilor, în condițiile în care puterea de cumpărare sub presiunea noilor taxe va fi în continuă scădere”, menţionează Berarii României.

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâna trecută, că accizele vor fi indexate de la 1 ianuarie 2014 în funcţie de rata inflaţiei şi nu de cursul de schimb afişat de BCE în data de 1 octombrie, confirmând informaţile publicate anterior de MEDIAFAX.

Guvernul estimează că va încasa 1,1 miliarde de lei anul viitor ca urmare a calculării accizei în funcţie de inflaţie, potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX.

„Sutem îngrijorați de această practică constantă a autorităților române de a nu oferi predictibilitate mediului de afaceri şi de a constitui pe hârtie creşteri ale veniturilor bugetare prin sporirea accizelor. Realitățile pieței ultimilor ani ne-au demonstrat însă că presiunea fiscală nu face altceva decât să conducă la o diminuare a consumului, deci la o scădere a veniturilor colectate la buget. Am analizat volumele de vânzări înregistrate pe piața berii după primele opt luni ale lui 2013, perioadă ce a urmat creşterii de acciză cu aproximativ 16% în lei aplicată la începutul anului. Aşa cum preconizam atunci, sub impactul acestei măsuri, piața a înregistrat deja o contracție de 8%”, a declarat, într-un comunicat, directorul general al Asociației Berarii României, Constantin Bratu.

Astfel, scăderea consumului de bere pe primele opt luni a adus piața la cel mai mic nivel de după 2008, aferent perioadei menționate.

„Experiența ultimilor ani, în care sub impactul unor factori de natură economică şi fiscală piața berii a înregistrat contracții semnificative – inclusiv sub raportul valorii adăugate generate în economie şi a numărului locurilor de muncă create -, ne-a dovedit că măsurile care se regăsesc acum în proiectul de ordonanţă conduc o dată în plus la descurajarea mediului de afaceri, a investiţiilor şi a creşterii economice, alimentând o spirală descrescătoare a economiei. Mai mult, considerăm incorectă schimbarea regulilor în mod arbitrar, fără a lua în considerare potenţialele implicaţii sectoriale şi la nivelul întregii economii, pe termen scurt şi lung”, a arătat Bratu.

El a adăugat că proiectul prezentat de Guvern trebuia să includă în primul rând măsuri menite să crească gradul de colectare şi să combată evaziunea fiscală.

Berarii României consideră necesară reducerea evaziunii fiscale la nivelul pieței băuturilor alcoolice, ceea ce poate aduce venituri suplimentare şi substanțiale la bugetul de stat.

Cu o producție locală în proporție de 98%, sectorul berii are cel mai mare aport la bugetul de stat în privința accizei colectate în categoria băuturilor alcoolice, respectiv aproape 60% din accizele plătite sunt acoperite de bere, în condițiile în care nivelul evaziunii în producția de bere este zero, potrivit sursei citate.

Investiţiile totale ale producătorilor de bere din România se ridică în prezent la peste 1,2 miliarde euro.

Asociaţia reuneşte cinci mari producători (Bergenbier, Heineken, Romaqua, Ursus şi United Românian Breweries Bereprod) şi o mini-berărie (Clinica de bere), care furnizează peste 90% din cantitatea consumată în România.

Te-ar mai putea interesa și
Liderul Wagner ameninţă oficiali ai Kremlinului cu o reacţie populară, acuzându-i că ar fi cerut presei ruse de stat să îl cenzureze
Liderul Wagner ameninţă oficiali ai Kremlinului cu o reacţie populară, acuzându-i că ar fi cerut presei ruse de stat ...
Liderul grupării ruse de mercenari Wagner care a ocupat oraşul ucrainean Bahmut, Evgheni Prigojin, a acuzat duminică oficiali ai Kremlinului că au interzis presei ruse de stat să relateze despre......
Romgaz vinde aproape 90% din producția de gaze a acestui an la preț reglementat. Ar putea fi, în final, un avantaj pentru producătorul de stat
Romgaz vinde aproape 90% din producția de gaze a acestui an la preț reglementat. Ar putea fi, în final, un avantaj pentru ...
La nivelul întregului an 2023, 88% din producția de gaze a Romgaz, cel mai mare producător din România, controlat de ...
Angajări pe salarii de la 1.000 de euro în hoteluri din Grecia şi Cipru
Angajări pe salarii de la 1.000 de euro în hoteluri din Grecia şi Cipru
Hotelierii din Grecia şi Cipru angajează în această perioadă 80 de români în sezonul estival, pe salarii care încep ...
Sindicatele din învăţâmânt anunţă că greva continuă pentru că guvernul nu a rezolvat cerinţa esenţială
Sindicatele din învăţâmânt anunţă că greva continuă pentru că guvernul nu a rezolvat cerinţa esenţială
Greva generală din Educaţie continuă, pentru că, după trei zile de pauză în negocieri, executivul nu a venit cu o ...