BERD: Slovenia are nevoie de sprijin extern pentru sectorul bancar

Slovenia va avea nevoie de resurse financiare externe pentru a finaliza reformarea sistemului său bancar şi nu ar trebui să se teamă să caute ajutorul de care are nevoie, a afirmat, marţi, economistul şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Erik Berglof, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 03 sept. 2013, 20:01
BERD: Slovenia are nevoie de sprijin extern pentru sectorul bancar

Oficialul BERD a făcut afirmaţia la o reuniune financiară, unde s-a exprimat ideea că Slovenia va fi nevoită să solicite ajutor financiar extern în următoarele luni, pentru a finaliza reformarea sistemului bancar.

‘Cu siguranţă, Slovenia va avea nevoie de resurse externe pentru a finaliza programul destinat băncilor. Întrebarea este dacă o poate face fără un program oficial cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Guvernul intenţionează într-adevăr să facă asta, dar, dacă este aşa, trebuie să acţioneze rapid’, a declarat Berglof.

Acesta a adăugat: ‘Stigmatul asociat în trecut cu aceste programe a fost greşit orientat, ele se pot dovedi un sprijin extrem de constructiv pentru economie’.

Ministerul de Finanţe de la Ljubljana a anunţat recent că trei bănci de stat din Slovenia, care se confruntă cu probleme financiare, vor transfera credite neperformante în valoare de 3,34 miliarde de euro (4,33 miliarde de dolari) către o bancă de rebuturi – Bank Assets Management Company (BAMC).

Guvernul se aşteaptă ca acele trei mari bănci controlate de stat – Nova Ljubljanska Banka, Nova Kreditna Banka Maribor şi Abanka Vipa – să aibă nevoie de capital suplimentar în valoare de 900 de milioane de euro.

Cele trei bănci deţin credite neperformante de 7,5 miliarde de euro, aproximativ 20% din Produsul Intern Brut al Sloveniei, ceea ce ar putea-o forţa pe aceasta să devină a şasea ţară din zona euro care solicită un program de ajutor, după Cipru, Spania, Portugalia, Irlanda şi Grecia.

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale slovene pe zece ani a urcat la 6,8%, aproape de nivelul de 7%, care a forţat Grecia şi alte state din zona euro să solicite asistenţă financiară.

Ministrul sloven de Finanţe, Uros Cufer, a afirmat, marţi, că nu va încerca să se împrumute din nou de pe pieţele internaţionale de obligaţiuni anul acesta şi că nu este sigur dacă ţara va apela, în schimb, la ajutor internaţional.

Berglof susţine că BERD ar putea fi interesată în investiţii în sectorul bancar slovac, după redresarea acestuia.

‘În prezent, nimeni nu va face achiziţii în băncile din Slovenia, până când nu se clarifică situaţia lor’, a adăugat oficialul BERD.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...