Cei mai mari acţionari privaţi ai Electrica sunt BERD şi Grupul ING

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a anunţat vineri că a investit peste 320 milioane de lei (echivalentul a 75 milioane de euro) pentru o participaţie de 8,6% în  IPO Electrica, cea mai mare ofertă publică iniţială de pe piaţa de capital românească. Totodată,  Grupul ING este al treilea cel mai mare acţionar al Electrica, după Stat şi BERD.
Economica.net - vin, 27 iun. 2014, 17:52
Cei mai mari acţionari privaţi ai Electrica sunt BERD şi Grupul ING

Toate articolele în LISTARE ELECTRICA

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi grupului olandez ING (prin mai multe entităţi ale sale) sunt  cei mai mari acţionari privaţi ai Electrica, potrivit declaraţiilor oficiale. BERD a obţinut 8,6% , pentru 75 de milioane de euro.

Oferta publică iniţială (IPO) Electrica a fost cea mai mare de pe piaţa de capital românească. A fost şi prima privatizare în care s-a utilizat exclusiv piaţa de capital autohtonă, acţiunile Electrica sunt listate simultan la bursele de la Bucureşti şi Londra, iar 51,2% din acţiuni vor fi în flotare libera pe bursă.

SC Electrica SA, cu sediul central în Bucureşti, deserveşte aproximativ 3,5 milioane de clienţi în nord-vestul, centrul, sudul şi sud-estul României.

BERD investeşte în companie pentru a ajuta la finanţarea unei strategii ambiţioase de investiţii menite să modernizeze infrastructura Electrica. Aceste investiţii vor permite distribuitorului de energie electrică să ofere clienţilor săi acelaşi nivel al serviciilor ca alte companii similare de pe piaţă care sunt deja privatizate, se arată în comunicatul BERD.

‘Oferta publică iniţială a Electrica – cea mai mare de până acum în România – este o tranzacţie de referinţă. Participarea noastră demonstrează angajamentul BERD de a sprijini planurile Guvernului privind extinderea privatizării sectorului energetic. Vom colabora cu Electrica pentru implementarea cu succes a măsurilor ambiţioase destinate să alinieze guvernanţa sa corporativă la standardele internaţionale. Aceasta va furniza în viitor sprijin suplimentar şi încredere potenţialilor investitori’, a declarat Nandita Parshad, directorul departamentului energetic al BERD.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.

Potrivit unui comunicat al companiei, Electrica a obţinut din listarea la bursă suma de 1,95 miliarde de lei, preţul final din ofertă la care acţiunile vor fi vândute investitorilor mari fiind stabilit la 11 lei pe acţiune.

‘Preţul Final de Ofertă, la care vor fi vândute acţiunile investitorilor instituţionali şi investitorilor mari de retail, a fost stabilit la 11 lei/acţiune şi 13,66 dolari/GDR. IPO-ul a constat într-o ofertă de 177.188.744 acţiuni ordinare noi, reprezentând 105% din numărul total de acţiuni existente ale companiei, rezultând o dimensiune a ofertei de aproximativ 1,95 miliarde lei şi o capitalizare bursieră a societăţii de 3,81 miliarde lei. Alocarea Acţiunilor Oferite şi GDR-urilor Oferite va fi condiţionată de confirmarea de către UKLA a eligibilităţii listării GDR-urilor’, se arată într-un comunicat al companiei.

În perioada 16-25 iunie, statul român a oferit 177 milioane noi acţiuni Electrica urmând ca, după vânzare, participaţia statului să se reducă la aproximativ 48,8%.

Oferta Electrica a adus pe bursă românească aproximativ 2.000 de noi investitori şi reprezintă cea mai mare listare la bursă românească şi prima privatizare utilizând exclusiv piaţa de capital autohtonă.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...