BERD a majorat investiţiile în Ucraina la un miliard de euro, în 2014

Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, a anunţat luni majorarea investiţiilor în Ucraina la un miliard de euro (1,2 miliarde de dolari) anul acesta, deşi corupţia şi dificultăţile administrative au încetinit alocarea fondurilor, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 24 nov. 2014, 16:11
BERD a majorat investiţiile în Ucraina la un miliard de euro, în 2014

Prezent la o conferinţă economică organizată luni de Banca Naţională a Austriei, Suma Chakrabarti a fost întrebat despre programul BERD în Ucraina şi a afirmat: ‘Anul acesta vor fi investiţii de aproximativ un miliard de euro’, de la 500 milioane de euro în ultimii ani.

‘Dacă ne uităm chiar la investiţia de un miliard de euro din acest an, banii pentru proiectele din sectorul public, cum ar fi autostrăzile, nu sunt alocaţi rapid, deoarece capacitatea administrativă a multor ministere este încă slabă. Încă mai sunt multe de făcut în lupta împotriva corupţiei’, a declarat Suma Chakrabarti.

Acesta a explicat că este îngrijorat de situaţia sectorului bancar din Ucraina: ‘Există 170 de bănci în Ucraina. Turcia, care are o economie mai mare decât cea a Ucrainei, are 40 de bănci. Cred că în Ucraina trebuie să urmeze un proces de consolidare şi recapitalizare şi sigur vom face parte din acest proces’, a subliniat şeful BERD.

Economia ucraineană, afectată de conflictul din estul ţării, se va contracta anul viitor cu 4,5%, după un declin de peste 7% estimat pentru acest an.

O misiune de experţi a Fondului Monetar Internaţional se află săptămâna aceasta la Kiev pentru a evalua implementarea programului de împrumut convenit cu Ucraina. În luna aprilie a acestui an, Fondul Monetar Internaţional a decis să acorde Ucrainei un credit stand-by în valoare de 17 miliarde de dolari, ca parte a unui pachet internaţional de 27 de miliarde de dolari destinat să o ajute să-şi repună economia pe picioare. Până acum, Ucraina a primit două tranşe, în valoare de 4,6 miliarde de dolari, din acest program.

De asemenea, misiunea FMI ar urma să decidă şi care este finanţarea suplimentară de care Ucraina ar putea avea nevoie. Aceasta după ce, în luna septembrie, FMI estima că dacă luptele luptele dintre Kiev şi rebelii pro-ruşi vor continua şi anul viitor, Ucraina ar putea avea nevoie din partea donatorilor de o finanţare suplimentară în valoare de până la 19 miliarde de dolari.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful Stellantis Carlos Tavares susține că nu este împotriva interzicerii vânzării de motoare cu ardere internă în UE începând din 2035
Șeful Stellantis Carlos Tavares susține că nu este împotriva interzicerii vânzării de motoare cu ardere internă în ...
Constructorul auto franco-italiano-german Stellantis dorește să fie menținut obiectivul Uniunii Europene de a interzice vânzarea de mașini noi pe benzină și diesel începând cu 2035, a......
Florin Secară, președintele PER: Partidele tradiționale au încercat să-i convingă pe români că tot ce are legătură cu ecologia este musai scump. Datoria noastră este să spulberăm această mitologie
Florin Secară, președintele PER: Partidele tradiționale au încercat să-i convingă pe români că tot ce are legătură ...
Partidul Ecologist Român (PER) și-a ales o nouă conducere și și-a stabilit strategia pentru alegerile din acest an. ...
An negru pentru producătorii de tablete. Vânzările din 2023, la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani
An negru pentru producătorii de tablete. Vânzările din 2023, la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani
În 2023, livrările globale de tablete au însumat 128,5 milioane de unități, o scădere de 20,5% față de 2022 și cel ...
Justiția SUA a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției făcut de Binance, în urma căruia plătește peste 4,3 miliarde de dolari
Justiția SUA a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției făcut de Binance, în urma căruia plătește peste 4,3 ...
Un judecător american a acceptat vineri acordul de recunoaștere a vinovăție prezentat de Binance, prin care cea mai mare ...