BERD a preluat o participaţie la cea mai mare bancă din Republica Moldova

Un consorţiu condus de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a preluat marţi o participaţie de 41% din acţiunile BC Moldova Agroindbank SA, cea mai mare bancă comercială din Republica Moldova, pentru a creşte transparenţa într-un sistem financiar ce îşi revine de pe urma unei fraude în valoare de un miliard de dolari, informează Reuters.
Economica.net - mar, 02 oct. 2018, 14:09
BERD a preluat o participaţie la cea mai mare bancă din Republica Moldova

BERD şi două fonduri de private equity, Invalda şi Horizon Capital, au plătit echivalentul a 23 de milioane de euro pentru a prelua o participaţie de 41,09% din acţiunile BC Moldova Agroindbank SA, instituţie care controlează 30% din piaţa bancară din Republica Moldova şi ale cărei acţiuni au fost îngheţate de autorităţile de reglementare şi scoase la licitaţie pentru investitori strategici.

Activele BC Moldova Agroindbank SA sunt evaluate la 22 miliarde lei (1,3 miliarde dolari), iar acţiunile au fost vândute la un preţ de 1.059 lei (62,7 dolari) per acţiune.

Vânzarea pachetului de acţiuni la Agroindbank este un nou pas al autorităţilor de la Chişinău de a îndeplini solicitările susţinătorilor internaţionali ai Republicii Moldova, inclusiv Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, care vor să înlăture corupţia şi să crească transparenţa cu privire la proprietarii băncilor.

„Pentru Republica Moldova această tranzacţie este un eveniment foarte important. În urmă cu trei ani, sectorul bancar nu era transparent, în timp ce acum situaţia este complet diferită. Începând de acum, şi Moldova Agroindbank va avea un acţionariat transparent care este gata să aplice principiile corecte pentru dezvoltarea sa”, a declarat directorul BERD pentru instituţii financiare, Francis Malige.

Republica Moldova a intrat în criză în 2015, după dispariţia unui miliard de dolari din trei bănci cu o structură opacă a acţionarilor, inclusiv Moldova Agroindbank, în perioada cuprinsă între 2012 şi 2014. Scandalul a declanşat proteste de stradă, iar Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană au decis să îngheţe ajutoarele, ceea ce a dus la deprecierea monedei naţionale şi la creşterea inflaţiei.

Tot cu sprijinul BERD, la începutul acestui an, Banca Transilvania a preluat o participaţie minoritară de 39,2% la Victoriabank, a doua dintre cele trei bănci implicate în scandalul de fraudă. Moldindconbank, cea de a treia bancă, este sub controlul Băncii Naţionale începând din luna octombrie 2016, iar autorităţile de la Chişinău speră să vândă un pachet de 63,89% din acţiuni unui investitor străin.

„În primul rând, vrem să vedem un management adecvat la aceste bănci. Ele trebuie să ajungă la un nivel de soliditate instituţională care să împiedice repetarea unei situaţii precum cea cu care s-a confruntat sistemul bancar din Republica Moldova în ultimii ani”, a spus Francis Malige.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să treacă la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

În România, BERD se numără printre investitorii instituţionali de top. Până în prezent, banca a investit aproape 8 miliarde de euro în ţară în peste 400 de proiecte. Numai în 2017 a investit 550 milioane de euro în România. Din această finanţare, peste 500 milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...