BERD a redus semnificativ prognoza privind evoluţia economiei în cele 37 de ţări din regiunea sa

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a înrăutăţit semnificativ estimările pentru cele 37 de ţări din regiunea în care operează, previzionând un declin cu 3,5% al PIB-ului în acest an, ca rezultat al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), care a afectat turismul, remitenţele şi preţurile materiilor prime, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 13 mai 2020, 07:31
BERD a redus semnificativ prognoza privind evoluţia economiei în cele 37 de ţări din regiunea sa

În noiembrie, BERD, prezentă în 37 de ţări din Europa, Asia şi Africa, prognoza un avans al economiei de 2,9% în 2020. Pentru 2021, BERD previzionează un avans de 4,8%, deşi există riscuri în urma incertitudinilor privind traiectoria epidemiei, precizează instituţia financiară internaţională.

„Regiunea BERD, la fel ca şi cea mai mare parte a globului, se confruntă cu cele mai mari dificultăţi de la Al Doilea Război Mondial. Ceea ce a început ca o criză în domeniul sănătăţii a devenit o criză economică şi aproape toate economiile regiunii ar urma să înregistreze un declin semnificativ anul acesta”, a declarat economistul şef al BERD, Beata Javorcik, pentru Reuters.

Estimările se bazează pe un scenariu care prevede relaxarea graduală a restricţiilor şi revenirea la normalitate în semestrul doi din 2020. Dar, în cazul în care se extinde distanţarea socială, economiile din regiune ar putea înregistra scăderi cu peste 10%, a avertizat Javorcik.

Unele ţări suferă pierderi economice mai substanţiale decât altele. Albania ar urma să înregistreze un declin al economiei de 9% în 2020, din cauza dependenţei de textilele produse pentru fabricile italiene, de remitenţe şi de turism.

PIB-ul Rusiei s-ar putea contracta cu 4,5% anul acesta, în urma scăderii preţurilor la materiile prime, în special la petrol.

Turcia ar urma să înregistreze un recul de 3,5%, în timp ce Ungaria şi Polonia vor înregistra un declin în linie cu cel al regiunii.

BERD estimează că economia României va înregistra anul acesta o scădere de 4%, faţă de un avans de 3,2% previzionat în noiembrie 2019. Pentru 2021, BERD se aşteaptă o expansiune de 4% a PIB-ului României.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Varianta Omicron duce la scăderea preţului petrolului
Varianta Omicron duce la scăderea preţului petrolului
Cotaţiile ţiţeiului au scăzut cu 15% într-o singură şedinţă, investitorii anticipând noi restricţii, odată cu ...
DNA: Fostul ministru Nicolae Bănicioiu – trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă
DNA: Fostul ministru Nicolae Bănicioiu – trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă
Fostul ministru Nicolae Bănicioiu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un ...
Cargus a investit două milioane de euro în nouă depozite noi anul acesta și are planificate investiții pentru încă 16 anul viitor
Cargus a investit două milioane de euro în nouă depozite noi anul acesta și are planificate investiții pentru încă ...
Cargus a deschis anul acesta nouă depozite logistice, dotate cu sisteme de sortare moderne, în urma unor investiții de ...