BERD: Abilitatea băncilor de a relua creditarea depinde de cel care solicită împrumutul

Reluarea creditării va avea loc abia după relansarea creşterii economice în regiunea Europei de Sud-Est şi va depinde de cât de puternici sunt cei care cer creditele, a declarat, marţi, Bojan Markovic, economist-şef pentru Europa de Sud-Est în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Economica.net - mar, 21 oct. 2014, 09:42
BERD: Abilitatea băncilor de a relua creditarea depinde de cel care solicită împrumutul

‘Abilitatea băncilor de a relua creditarea depinde de cine cere creditul, cât de puternic este. E mai importantă calitatea, nu cantitatea creşterii’, a spus Markovic, la summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicaţia The Economist, eveniment la care AGERPRES este partener oficial media.

El a menţionat că, înainte de criză, creşterile economice ale ţărilor din regiune erau bazate pe intrări masive de capital, ceea ce nu a dus la o bază solidă, iar creditele neperformante au devenit o problemă importantă în zonă.

‘Acum, managementul creditelor neperformante necesită mult timp din partea bancherilor, iar ei nu se mai bazează pe businessul lor propriu-zis. Deci, întâi trebuie să facem sectorul privat mai puternic, să poată folosi creditele în mod eficient, apoi să reluăm creditarea, nu invers’, a susţinut Markovic.

Oficialul BERD a menţionat şi rolul băncilor centrale de a încuraja reluarea creditării, astfel încât să nu existe un volum mare de credite neperformante.

‘Investitorii se uită la rata creditelor neperformante înainte de a investi într-o ţară. Creditele neperformante sunt oglinda unui mediu economic privat slab, cu resurse slabe din punct de vedere uman şi financiar’, a avertizat Markovic.

El consideră că perspectivele de viitor din regiune pot fi exprimate în trei idei: ‘Nu vom vederea relansarea creditării până ce nu se stabilizează o creştere economică sustenabilă în regiune. În al doilea rând, depinde de cine ia creditele. În al treilea rând, în ţările cu rate ridicate de neperformanţă a creditelor, băncile centrale au o capacitate foarte redusă de a încuraja relansarea creditării’.

Summitul Uniunii Europene pentru Europa de Sud-Est – „Pe drumul spre stabilitate şi creştere”, organizat la Bucureşti de publicaţia The Economist, dezbate marţi perspectivele economice ale regiunii.

Te-ar mai putea interesa și
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Taipei, cu o......
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...