BERD ar putea ajuta băncile greceşti dacă Atena menţine acordul stabilit cu creditorii internaţionali

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este posibil să joace un anumit rol în repunerea pe picioare a băncilor greceşti, cu condiţia ca cel de al treilea acord de asistenţă convenit de autorităţile de la Atena cu creditorii internaţionali să fie menţinut, a declarat luni unul dintre oficialii BERD, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 13 iul. 2015, 14:24
BERD ar putea ajuta băncile greceşti dacă Atena menţine acordul stabilit cu creditorii internaţionali

În acest an, Grecia a devenit al doilea stat membru al zonei euro, după Cipru, care beneficiază de investiţiile BERD, instituţie care a fost înfiinţată în ideea de a ajuta la dezvoltarea economiei de piaţă şi a democraţiei în cele 27 de state foste comuniste din Europa de Est.

Peter Sanfey, director pentru strategia de ţară în cadrul BERD, a declarat că este o uşurare faptul că Grecia va rămâne în zona euro adăugând că acest lucru va deschide calea pentru primele proiecte derulate de BERD în Grecia.

‘Am dori să sprijinim Grecia. Vom încerca să fim implicaţi acolo unde este nevoie de noi şi unde putem oferi valoare’, a spus Peter Sanfey.

Potrivit acestuia domenii precum logistica, agricultura şi turismul sunt posibile domenii de investiţii pentru BERD, însă mulţi analişti sunt interesaţi să vadă dacă va exista o implicare a BERD în băncile greceşti.

Anul trecut, BERD a preluat o participaţie de 5% la Bank of Cyprus, în cadrul unei majorări de capital în valoare de un miliard de euro, iar întrebarea care se pune acum este dacă BERD va face un lucru similar şi în Grecia.

‘Sunt sigur că vom juca un anumit rol în băncile elene’, a spus Sanfey, adăugând că, pentru moment, BERD este în faza de aşteptare şi monitorizare. ‘Avem deja participaţia de la Bank of Cyprus astfel că ştim ce trebuie să facem’ a mai spus Sanfey.

În ultimii ani, BERD şi-a extins aria de operaţiuni prin includerea unor părţi din Africa de Nord şi Asia Centrală, iar în acest an acţionarii băncii au dat undă verde pentru ca BERD să poată derula proiecte şi în Grecia.

Liderii zonei euro au ajuns luni, în unanimitate, la un acord cu privire la Grecia referitor la un nou program de asistenţă financiară de la creditorii internaţionali (Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană), al treilea de acest fel în ultimii cinci ani, a anunţat pe Twitter preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a estimat recent că, indiferent dacă autorităţile de la Atena vor ajunge sau nu la un acord cu creditorii internaţionali, băncile greceşti vor avea nevoie de recapitalizare.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...