BERD ar putea ajuta băncile greceşti dacă Atena menţine acordul stabilit cu creditorii internaţionali

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este posibil să joace un anumit rol în repunerea pe picioare a băncilor greceşti, cu condiţia ca cel de al treilea acord de asistenţă convenit de autorităţile de la Atena cu creditorii internaţionali să fie menţinut, a declarat luni unul dintre oficialii BERD, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 13 iul. 2015, 14:24
BERD ar putea ajuta băncile greceşti dacă Atena menţine acordul stabilit cu creditorii internaţionali

În acest an, Grecia a devenit al doilea stat membru al zonei euro, după Cipru, care beneficiază de investiţiile BERD, instituţie care a fost înfiinţată în ideea de a ajuta la dezvoltarea economiei de piaţă şi a democraţiei în cele 27 de state foste comuniste din Europa de Est.

Peter Sanfey, director pentru strategia de ţară în cadrul BERD, a declarat că este o uşurare faptul că Grecia va rămâne în zona euro adăugând că acest lucru va deschide calea pentru primele proiecte derulate de BERD în Grecia.

‘Am dori să sprijinim Grecia. Vom încerca să fim implicaţi acolo unde este nevoie de noi şi unde putem oferi valoare’, a spus Peter Sanfey.

Potrivit acestuia domenii precum logistica, agricultura şi turismul sunt posibile domenii de investiţii pentru BERD, însă mulţi analişti sunt interesaţi să vadă dacă va exista o implicare a BERD în băncile greceşti.

Anul trecut, BERD a preluat o participaţie de 5% la Bank of Cyprus, în cadrul unei majorări de capital în valoare de un miliard de euro, iar întrebarea care se pune acum este dacă BERD va face un lucru similar şi în Grecia.

‘Sunt sigur că vom juca un anumit rol în băncile elene’, a spus Sanfey, adăugând că, pentru moment, BERD este în faza de aşteptare şi monitorizare. ‘Avem deja participaţia de la Bank of Cyprus astfel că ştim ce trebuie să facem’ a mai spus Sanfey.

În ultimii ani, BERD şi-a extins aria de operaţiuni prin includerea unor părţi din Africa de Nord şi Asia Centrală, iar în acest an acţionarii băncii au dat undă verde pentru ca BERD să poată derula proiecte şi în Grecia.

Liderii zonei euro au ajuns luni, în unanimitate, la un acord cu privire la Grecia referitor la un nou program de asistenţă financiară de la creditorii internaţionali (Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană), al treilea de acest fel în ultimii cinci ani, a anunţat pe Twitter preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a estimat recent că, indiferent dacă autorităţile de la Atena vor ajunge sau nu la un acord cu creditorii internaţionali, băncile greceşti vor avea nevoie de recapitalizare.

Te-ar mai putea interesa și
Cum a trecut prin pandemie Cooperativa Vărăști, prima cooperativă agricolă fondată în parteneriat cu un retailer. „Atât noi, cât și Carrefour, ne asumăm reducerea unor marje de profit în contextul inflației”
Cum a trecut prin pandemie Cooperativa Vărăști, prima cooperativă agricolă fondată în parteneriat cu un retailer. ...
Cooperativa Vărăști, prima cooperativă agricolă a unui retailer, a ajuns să livreze către Carrefour peste 7.000 de tone de legume și fructe, față de 5.000 de tone în 2017, la înființare.......
Poşta Română, CFR şi Romsilva au avut cei mai mulţi salariaţi în 2021, dintre companiile controlate de stat
Poşta Română, CFR şi Romsilva au avut cei mai mulţi salariaţi în 2021, dintre companiile controlate de stat
Poşta Română, CFR, Romsilva şi CFR Călători conduc topul companiilor controlate de stat, în care muncesc cei mai mulţi ...
Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Cât de inutilă este legea care ne obligă, formal, să ne asigurăm casele
Românii sunt expuși total în caz de cutremur și inundație. Cât de inutilă este legea care ne obligă, formal, să ...
Sub 19% din locuințele din România erau asigurate la finalul anului 2021, în ciuda faptului că, încă din 2009, avem ...
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea ...