BERD: Criza migranţilor pune presiuni economice asupra ţărilor de tranzit din Sud-Estul Europei

Criza migranţilor pune presiuni economice asupra ţărilor de tranzit din Sud-Estul Europei precum şi pe economiile ţărilor vecine cu Siria şi Irakul, a avertizat joi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite AFP, preluată de Agerpres.
Economica.net - joi, 05 nov. 2015, 21:53

‘Ţările plasate în prima linie, adică ţările vecine cu Siria şi Irakul, au înregistrat un aflux masiv de refugiaţi. Turcia a primit 2,5 milioane de refugiaţi iar Iordania aproximativ 1,5 milioane. Acest aflux masiv pune presiuni pe serviciile publice, finanţele guvernamentale şi pieţele muncii’, subliniază BERD. De asemenea, venirea refugiaţilor, care în marea lor majoritate nu au un permis de muncă, a împins în economia informală muncitorii turci slab calificaţi, în special femeile din sectorul agricol, a explicat BERD într-un raport cu privire la perspectivele economice din regiunea pe care o acoperă.

În Iordania, unde refugiaţii sirieni reprezintă peste 15% din populaţia totală, BERD şi-a redus cu 0,8 puncte procentuale, până la 2,8%, prognozele de creştere pentru 2015, din cauza efectelor negative ale crizei migranţilor.

De asemenea, BERD subliniază că ţările din Sud-Estul Europei resimt un impact care nu este neglijabil în calitate de teritorii de trecere pentru un număr mare de migranţi care vor să ajungă în Europa Occidentală. ‘Peste 145.000 de migranţi, în principal de origine siriană, au tranzitat prin Serbia începând din ianuarie, adică de zece ori mai mult decât pe ansamblul anului 2014. Aceasta a antrenat provocări pentru guvernele din acestei ţări, care au furnizat asistenţă medicală şi socială, hrană, apă şi adăposturi pentru aceste persoane în deplasare’, adaugă instituţia financiară internaţională.

Conform raportului Regional Economic Prospects, în ţările în care BERD derulează operaţiuni se estimează o reducere a ritmului de creştere economică până la 0,2% în 2015, de la 1,8% în 2014. În 2016, se preconizează o creştere moderată de 1,6%. Însă aceste cifre maschează diferenţele dintre regiuni. În timp ce ţările din Europa de Est şi Asia Centrala sunt în continuare influenţate negativ de recesiunea economică din Rusia, de preţurile scăzute ale petrolului şi ale altor materii prime, în schimb, regiunile din Europa Centrală beneficiază de creşterea economică în spaţiul monedei unice europene şi de efectul politicilor expansioniste ale Băncii Centrale Europene.

În cazul României, BERD estimează că România va înregistra o creştere economică de 3,5% în acest an, urmată de un avans de 3,7% în 2016, aceasta fiind cea mai mare creştere economică din sud-estul Europei.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. În 2014, România a fost a şasea ţară în topul principalilor beneficiari de investiţii BERD.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rafila: Va continua creşterea cazurilor COVID probabil săptămâna viitoare, după un nou ciclu
Rafila: Va continua creşterea cazurilor COVID probabil săptămâna viitoare, după un nou ciclu
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a apreciat miercuri că săptămâna viitoare va continua creşterea numărului ...
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început miercuri manevre navale de anvergură în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave, exerciţii ...
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2021 cu 3,6% faţă de luna anterioară, ...