BERD: Europa de Est va suferi un impact modest de pe urma deciziei Fed de a majora dobânda

Decizia Rezervei Federale americane de a majora prima dată în aproape zece ani dobânda de bază va avea un impact limitat asupra creşterii economice în Europa de Est, Vestul Asiei şi Africa de Nord, Turcia fiind ţara care ar putea avea cel mai mult de suferit, a apreciat, vineri, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), informează The Wall Street Journal.
Economica.net - vin, 18 dec. 2015, 12:44
BERD: Europa de Est va suferi un impact modest de pe urma deciziei Fed de a majora dobânda

Potrivit BERD, decizia Fed de a majora costul creditului ar putea stimula o ieşire a capitalului din cele 37 de ţări care formează aria sa de operaţiuni, ducând la creşterea costurilor de creditare, scăderi pe pieţele financiare şi deprecieri de monede. Însă, BERD a subliniat că cel mai probabil aceste efecte vor fi modeste, deoarece puţine din ţările din aria sa de operaţiuni au atras mari volume de capital în anii de după criza financiară din 2008, când creşterea economică slabă şi politica monetară relaxantă din SUA şi alte părţi ale lumii au determinat investitorii să-şi transfere banii spre economiile în curs de dezvoltare.

‘În rândul ţărilor BERD, cea mai expusă la volatilitatea pieţelor şi creşterea costurilor de finanţare este posibil să fie Turcia, care a beneficiat cel mai mult de intrările de capital post criză şi unde dependenţa de intrările de capital în dolari, precum şi ponderea datoriilor denominate în dolari sunt mai mari decât în alte ţări BERD’ a apreciat instituţia financiară internaţională.

Potrivit BERD, ţările cu economii slabe sau cele care se confruntă cu ‘incertitudini geopolitice’, precum Rusia, Turcia şi Ucraina, ar putea să se confrunte de asemenea cu ieşiri de capital, ca urmare a deciziei Fed de a majora dobânda de bază. În schimb, BERD susţine că majoritatea ţărilor din Europa de Est vor fi puţin afectate de decizia Fed şi, în schimb, vor beneficia de pe urma eforturilor Băncii Centrale Europene de a stimula creşterea economică în zona euro.

Decizia de joi seara a Fed de a majora dobânda de bază cu 0,25 puncte procentuale era una aşteptată de analişti şi pieţe, astfel că investiorii au avut timp să se pregătească pentru această decizie. De asemenea, economiştii BERD au calculat că, începând din 2013, reducerea intrărilor de capital în ţările în care banca operează au dus deja la creşterea costurilor cu împrumuturile cu o jumătate de punct, precum şi la o depreciere de 27% a monedelor locale în raport cu dolarul american.

Înfiinţată în 1991, BERD sprijină dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei în statele din Europa Centrală până în Asia Centrală. BERD este deţinută de 65 de state şi două instituţii interguvernamentale (Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii).

De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. În 2014, România a fost a şasea ţară în topul principalilor beneficiari de investiţii BERD.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
1.673 cazuri noi, 183 morţi, în 24 de ore – Coronavirus vineri, 3.12.2021
1.673 cazuri noi, 183 morţi, în 24 de ore – Coronavirus vineri, 3.12.2021
Criza Coronavirus vineri, 3 noiembrie 2021 - 1.673 cazuri noi, 183 morţi, în 24 de ore.
Omicron se răspândeşte în toată lumea. Unde au fost cazuri de infectare cu noua tulpină Coronavirus
Omicron se răspândeşte în toată lumea. Unde au fost cazuri de infectare cu noua tulpină Coronavirus
Noua variantă Omicron a fost detectată în cinci state din SUA. De asemenea, noi infectări cu noua tulpină Coronavirus ...
Tinerii şi-au intensificat căutările de joburi spre final de an
Tinerii şi-au intensificat căutările de joburi spre final de an
Tinerii au intensificat căutările de joburi spre final de an, iar aplicările lor au crescut cu 25% în noiembrie faţă ...