BERD iese din acționariatul Globalworth și își vinde participația consorțiului CPI Property Group – Aroundtown

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a anunțat că își face exitul din Globalworth după ce și-a atins scopul. Cumpărătorul întregii participații de 5% este Zakiono, un consorțiu format din CPI Property Group și Aroundtown, care este cel mai mare acționar al Globalworth și care vrea să preia compania.
Andrada Ghira - vin, 23 iul. 2021, 13:18
BERD iese din acționariatul Globalworth și își vinde participația consorțiului CPI Property Group - Aroundtown

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost de acord să vândă întreaga sa participație din Globalworth Real Estate Investments Ltd către Zakiono Enterprises Limited, o companie deținută în cele din urmă de CPI Property Group S.A. și Aroundtown SA (denumită „Consorțiul”), a anunțat banca.

Globalworth este cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România, cu un portofoliul de 1,4 miliarde de euro.

BERD a devenit acționar la Globalworth în noiembrie 2017 pentru a facilita creșterea ulterioară a companiei. În calitate de acționar, BERD a sprijinit introducerea standardelor de raportare în conformitate cu Global Reporting Initiative și extinderea certificării ecologice a portofoliului companiei.

BERD mai spune că este de acord cu evaluarea făcută de Comitetului de directori independenți ai Globalworth cu privire la oferta de preluare depusă de Consorțiul format de CPI și Aroundtown, potrivit căreia oferta depusă de acesta subevaluează semnificativ Globalworth, activele și perspectivele sale.

„Cu toate acestea, după ce și-a atins obiectivele acestei investiții și a recunoscut schimbarea riscurilor de investiții anunțate pe 12 iulie 2021 (în special faptul că lichiditatea acțiunilor Globalworth se reduce în continuare și că Consorțiul este acum capabil să-și exercite controlul asupra companiei), BERD a decis să facă exitul”, se mai arată în comunicatul de presă.

CPI și Aroundtown au devenit cel mai mare acționar al Globalworth

CPI Property Group, companie deținută de miliardarul ceh Radovan Vitek și Aroundtown, companie cu sediul la Berlin, ambele acționari ai Globalworth, și-au pus participațiile din dezvoltatorul de birouri sub aceeași umbrelă și au ajuns cel mai mare acționar al companiei, cu un total de 51,5% din acțiunile companiei.

Noua companie deține acum suficiente drepturi de vot pentru a exercita controlul legal asupra Globalworth, dar și capacitatea de a numi și revoca directori din Consiliul de Administrație.

CITEȘTE ȘI Schimbare în acționariatul Globalworth: CPI și Aroundtown preiau controlul companiei, după ce ofertele de preluare au eșuat

La 12 iulie, acționarii Globalworth erau:

  • Zakiono Enterprises Ltd                54.08%
  • Growthpoint Properties Ltd          29.5%
  • Oak Hill Advisors                            5.3%
  • BERD                                                 5.0%

Globalworth are un portofioliu total de 3 miliarde de euro, din care 1,4 miliarde de euro este reprezentat de proprietățile din România, iar restul de cele din Polonia, singurele două piețe pe care compania este prezentă. În decembrie anul trecut, Ioannis Papalekas, fondatorul dezvoltatorului, s-a retras de la cârma companiei, după ce își vânduse și acțiunile pe care le avea. Pe lângă construcția de birouri, compania este este activă și pe segmentul industrial, unde are un parteneriat cu Global Vision.

Te-ar mai putea interesa și
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la "Baa2", ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste......
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...