Schimbare în acționariatul Globalworth: CPI și Aroundtown preiau controlul companiei, după ce ofertele de preluare au eșuat

Globalworth și-a anunțat astăzi, 6 iulie, acționarii de modificările în structura acționariatului. Zakiono Enterprises Limited, o firmă controlată indirect de CPI Property Group și Aroundtown, care doresc preluarea Globalworth, deține acum controlul celui mai mare proprietar de birouri din România.
Andrada Ghira - mar, 06 iul. 2021, 16:48
Schimbare în acționariatul Globalworth: CPI și Aroundtown preiau controlul companiei, după ce ofertele de preluare au eșuat

CPI Property Group, companie deținută de miliardarul ceh Radovan Vitek și Aroundtown, companie cu sediul la Berlin, ambele acționari ai Globalworth, și-au pus participațiile din dezvoltatorul de birouri sub aceeași umbrelă și au ajuns cel mai mare acționar al companiei, cu un total de 51,5% din acțiunile companiei.

Noua companie deține acum suficiente drepturi de vot pentru a exercita controlul legal asupra Globalworth, dar și capacitatea de a numi și revoca directori din Consiliul de Administrație.

Cele două companii anunțau în aprilie că vor să cumpere și restul de acțiuni pe care nu le dețin în compania fondată de Ioannis Papalekas pentru 774 de milioane de euro. 

După evaluare, Comitetul independent al Globalworth și-a sfătuit acționarii să nu ia nicio măsură, spunând că prețul oferit de cele două companii nu reflectă adevărata valoare a Globalworth.

CPI Property Group deținea 29,6%, iar Aroundtown 22%. Acum, acțiunile deținute de acestea au fost trecute pe firma Zakiono, care a preluat controlul companiei având majoritatea drepturilor de vot.

Au preluat controlul

Restul acționarilor Globalworth erau la sfârșitul lui decembrie 2020: sud-africanii de la Growthpoint (29,%%), Oak Hills Advisors (5,3%), BERD (5%) și restul acționarilor cu participații mai mici de 5%, dar care în total aveau 8,6% din companie.

„Zakiono deține acum suficiente drepturi de vot pentru a exercita controlul legal asupra Companiei, dar și capacitatea de a numi și revoca directori din Consiliul de Administrație. Comitetul independent are în vedere implicațiile schimbării controlului asupra Companiei și asupra drepturilor și protecției acționarilor minoritari”, se arată în anunțul Globalworth.

Schimbarea controlului ar putea afecta un număr de aranjamente de finanțare existente, dar și acordurile de guvernanță ale companiei, inclusiv cerința ca Consiliul Globalworth să aibă o majoritate de administratori independenți. Totodată, ar mai putea fi afectat și votul acționarilor, având în vedere faptul că Zakiono va putea exercita majoritatea voturilor la o adunare generală a Globalworth, permițându-i astfel să adopte rezoluții ordinare, se mai arată în anunțul Globalworth.

Cine sunt CPI și Aroundtown

CPI Property Group are un portofoliu evaluat la peste 10 miliarde de euro, iar banii sunt investiți în birouri, spații de retail, rezidențial, dar și în hoteluri. Aroundtown are investiții în principal în zona de retail și rezidențial. În România, compania mai deține și terenurile Ablon, firmă din Ungaria care a falimentat, nu înainte de a cumpăra mai multe terenuri în și lângă București pe care vroia să ridice proiecte rezidențiale.

Aroundtown are un portofoliu comercial în valoare de 21,8 miliarde de euro și deține 415 din Grand Properties SA. Compania avea la sfârșitul lui 2020 peste trei miliarde de euro bani cash.

Globalworth are un portofoliu de trei miliarde de euro, din care 1,42 miliarde de euro reprezintă proprietățile deținute în România. Chiria contractată anul trecut a fost de 183,4 milioane de euro, din care 81,7 milioane de euro au fost generate din proprietățile din România. 

 

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat sâmbătă ca impune pentru zilele de duminică și luni, 01 – 02.08.2021, în intervalul orar 12:00-20:00, restricții de......
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului metalic
Pasajul Doamna Ghica: Trustul de Clădiri Metropolitane a lansat licitație de 21 de milioane de lei pentru achiziția tablierului ...
Trustul de Clădiri Metropolitane a publicat vineri, 30 iulie, anunțul de licitație pentru achiziția tablierului metalic ...
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
GCS: 156 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 56 de pacienți, internați la ATI
Un număr de 156 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Florin Cîțu: Companiile de stat care nu fac reformă nu vor primi bani la rectificare
Decizia de a demite directorul CFR în urma accidentelor petrecute în ultimele zile în România aparţine exclusiv Ministerului ...