BERD împrumută României 7,4 mil. euro pentru modernizarea serviciilor de apă şi canalizare în judeţul Botoşani

BERD acordă României un împrumut de 7,4 milioane de euro destinat modernizării şi îmbunătăţirii serviciilor de apă şi canalizare în judeţul Botoşani.
Economica.net - vin, 01 nov. 2013, 08:56
BERD împrumută României 7,4 mil. euro pentru modernizarea serviciilor de apă şi canalizare în judeţul Botoşani

Potrivit unui comunicat al BERD, împrumutul se adaugă sumei de 80,9 milioane de euro din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene şi fondurilor suplimentare de la bugetul de stat şi local pentru a finanţa un program de investiţii al companiei de apă SV Nova Apaserv, în valoare de 102,5 milioane de euro.

Sumele vor ajuta compania să extindă şi să reabiliteze infrastructura de apă şi canalizare şi se aşteaptă, ca în urma acestei investiţii, să se reducă semnificativ pierderile de apă, să se optimizeze costurile de operare şi să se extindă serviciile de furnizare a apei şi de colectare şi tratare a apelor uzate în judeţul Botoşani, în conformitate cu directivele Uniunii Europene.

În urma implementării proiectului, 90% din populaţia zonei va beneficia de servicii de apă şi canalizare şi se va atinge un minim de 95% conformitate cu standardele de calitate ale UE.

‘BERD şi-a exprimat angajamentul pentru îmbunătăţirea infrastructurii urbane în România, în special a serviciilor de apă şi canalizare, şi pentru facilitarea absorbţiei fondurilor UE. Acest împrumut va permite companiei să modernizeze infrastructura de apă şi canalizare în Botoşani şi aglomerările urbane din judeţ’, a declarat directorul BERD pentru Infrastructura Municipală şi de Mediu, Jean-Patrick Marquet.

La rândul său, directorul general al Companiei de Apa Nova Apaserv, Gabriel Cîrlan, a subliniat că proiectul este de o importanţă majoră pentru judeţul Botoşani.

‘Implementarea acestui proiect susţine dezvoltarea companiei Nova Apaserv ca operator regional de apă şi reprezintă un pas important în asigurarea unor servicii de calitate de apă şi canalizare în judeţul Botoşani, adăugând încă un proiect unui parteneriat de lungă durată cu BERD, care a început în 1997, în cadrul programului MUDP’, a adăugat Cîrlan.

Împrumutul BERD face parte din programul – cadru de cofinanţare a proiectelor regionale de apă din România, lansat în 2010. Compania de Apă din Botoşani este a 20-a companie din România care beneficiază de un astfel de împrumut pentru modernizarea serviciilor de apă şi canalizare.

Până în prezent, Banca a investit aproximativ 272 de milioane de euro sub acest program – cadru şi a mobilizat peste 1,86 miliarde de euro din Fondul UE pentru serviciile de apă şi canalizare destinat României.

De la începutul activităţii sale în România, BERD a investit aproximativ 6,4 miliarde de euro în peste 343 de proiecte şi a mobilizat peste 14 miliarde de euro din alte surse de finanţare.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele piețe pentru a lua decizii. Însă sursele de informare s-au schimbat de-a lungul timpului, deoarece aceștia folosesc......
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, pe care l-a ținut blocat timp de 27 de ani
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” ...
Catedra de profesor de Fizică a președintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” a devenit ...
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar fluctuaţiile de preţuri sunt ...
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noua generație de medicamente pentru obezitate produce schimbări ample în industria farma, dar are ramificații și în ...