BERD îşi afirmă angajamentul de a sprijini economia Republicii Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a afirmat angajamentul de a sprijini economia Republicii Moldovei şi reformele economice ale guvernului moldovean, cerând totodată autorităţilor de reglementare de la Chişinău să-şi intensifice eforturile de combatere a crizei bancare şi să asigure transparenţa acţionarilor în acest sector, relatează joi presa de peste Prut.
Economica.net - joi, 03 sept. 2015, 05:13
BERD îşi afirmă angajamentul de a sprijini economia Republicii Moldova

‘R. Moldova nu poate să-şi permită să mai piardă un miliard, aşa cum s-a întâmplat’ anul trecut, a declarat miercuri Francis Malige, director executiv regional pentru Europa de Est şi Caucaz al BERD, în cadrul unei întrevederi cu liderii de la Chişinău.

Decizia guvernului premierului Valeriu Streleţ de a lichida Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – cele trei bănci din care au dispărut misterios aproximativ 1 miliard de dolari la sfârşitul anului 2014 – a reprezentat un pas încurajator, în direcţia cea bună, a spus el.

‘R.Moldova trece printr-o perioadă deosebit de dificilă – o criză bancară, slăbirea cursului valutar şi un declin economic pronunţat. Pentru a atrage investiţii care să genereze locuri de muncă şi să stimuleze economia, republica are nevoie urgent de o reformă în sectorul bancar şi de combaterea corupţiei’, a subliniat reprezentantul BERD.

Totodată, Francis Malige a reconfirmat intenţia BERD de a creşte participaţia la Victoriabank pentru ‘a proteja cel de-al treilea cel mai mare creditor al Republicii Moldova şi pentru a restabili guvernanţa corporativă la această bancă şi a asigura ca activitatea ei să rămână independentă’.

Luna trecuta, BERD, acţionar Victoriabank din 1995, a cerut o reuniune generală extraordinară a acţionarilor pentru a alege un nou consiliu de supraveghere şi de a restabili guvernanţă corporativă.

Potrivit acestuia, Chişinăul are nevoie de parteneri puternici, cum ar fi UE, FMI, Banca Mondială şi BERD.

O delegaţie a BERD din care au făcut parte Francis Malige, director executiv regional pentru Europa de Est şi Caucaz, şi Bruno Balvanera, responsabil BERD pentru Caucaz, Moldova şi Belarus, s-au aflat în zilele de 1 şi 2 septembrie într-o vizită la Chişinău, unde s-au întâlnit cu premierul Valeriu Streleş şi preşedintele parlamentului, Andrian Candu, precum şi cu guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu.

Până în prezent banca a investit aproape un miliard de euro în peste o sută de proiecte în sprijinirea activităţii sectorului privat din Republica Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Romgaz a încheiat un contract de vânzare gaze cu Engie România în valoare de aproape un milion de lei
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a încheiat marţi, 24 aprilie 2024, un contract de vânzare gaze cu Engie România, în valoare de 984.381,41 lei, conform unui raport remis, miercuri,......
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din ...
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...