BERD sfătuieşte Europa de Est să stimuleze inovaţia

Guvernele est europene trebuie să încurajeze companiile să dezvolte noi produse şi metode de producţie dacă vor să relanseze creşterea economică, a apreciat marţi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 18 nov. 2014, 17:27
BERD sfătuieşte Europa de Est să stimuleze inovaţia

‘Inovaţia companiilor este un instrument care poate accelera creşterea în ţările emergente ajutându-le să-şi aducă economiile la acelaşi nivel cu vecinii mai prosperi. Eforturile individuale la nivel micro sau la nivel de companie au un impact semnificativ asupra performanţelor macro-economice generale ale unei ţări’, a apreciat BERD în studiul său anual ‘Transition Report’.

‘Mesajul nostru este că trebuie să vă gândiţi şi la firmele individuale. Chiar şi într-un climat dificil există firme care au succes. Aceasta nu înseamnă că reformele de ansamblu nu sunt importante. Dimpotrivă’, a spus economistul şef al BERD, Erik Berglof.

Europa de Est a fost cea mai afectată piaţă emergentă de criza financiară din 2008 din cauza dependenţei de Europa Occidentală, principala sa piaţă de export şi sursă de capital. Încercările de a recupera decalajul faţă de statele mai dezvoltate au avut de suferit în ultimii ani în urma creşterii economice slabe din zona euro şi a conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

‘Transition Report’ subliniază că inovaţia nu trebuie văzută doar în termeni de noi invenţii revoluţionare ci şi, în special în economiile mai puţin avansate, în capacitatea companiilor de introduce produse şi procese care sunt noi pentru acea firmă dar sunt disponibile în alte părţi. În plus, BERD susţine că autorităţile trebuie să elimine obstacolele care stau în calea inovaţiei, precum ‘corupţia, pregătirea neadecvată a forţei de muncă, accesul limitat la finanţare şi reglementările greoaie’.

BERD susţine, de asemenea, că factorii de decizie trebuie să promoveze acordarea de credite către micile companii de exemplu prin înfiinţarea unor scheme speciale de finanţare pentru firmele mici. De asemenea, factorii de decizie pot înfiinţa birouri sau registre de credit pentru a face schimb de informaţii cu instituţiile de creditare.

În luna septembrie a acestui an, BERD şi-a redus prognozele de creştere pentru cele 35 de economii emergente în care activează la 1,3% pentru 2014, de la 2,3% cât estima anterior, urmând ca în 2015 creşterea să accelereze la 1,7%.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...