BERD va face o ofertă pentru o participaţie la cea mai mare bancă din Republica Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat miercuri că va participa, împreună cu două fonduri de private equity, la procedura de licitaţie pentru achiziţionarea unui pachet de 41,09% din acţiunile B.C. Moldova Agroindbank S.A., cea mai mare bancă comercială din Republica Moldova, informează Reuters.
Economica.net - joi, 21 iun. 2018, 10:00
BERD va face o ofertă pentru o participaţie la cea mai mare bancă din Republica Moldova

După o fraudă bancară de un miliard de dolari care aproape a falimentat Republica Moldova în 2015, Guvernul de la Chişinău a demarat un amplu proces de reformare a sectorului bancar. În luna martie, Fondul Monetar Internaţional, care sprijină Republica Moldova cu un program de împrumut în valoare de 183 milioane dolari, a apreciat că Guvernul de la Chişinău a făcut unele progrese în soluţionarea vulnerabilităţilor din sectorul bancar.

‘Consiliul director al BERD a aprobat miercuri participarea, împreună cu firmele de private Invalda şi Horizon Capital, la viitoare licitaţie pentru achiziţionarea unei participaţii de 41,09% la B.C. Moldova Agroindbank S.A.,’ a informat BERD într-un comunicat de presă.

Anterior, guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova, Sergiu Cioclea a declarat pentru Reuters că autorităţile de reglementare au eliberat aprobarea pentru ca un consorţiu de investitori internaţionali, din care face parte şi BERD, să depună o ofertă pentru acţiunile Moldova Agroindbank.

Cu sediul la Vilnius, Invalda este cea mai mare firmă de gestionare a activelor din statele baltice în timp ce Horizon Capital gestionează fonduri care oferă finanţare pentru companii din Ucraina şi Republica Moldova.

La finele lui 2017, B.C. Moldova Agroindbank S.A. avea active în valoare de 1,078 miliarde euro şi un capital social în valoare de 180 milioane euro.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România, cu investiţii de 7,6 miliarde euro în peste 400 de proiecte.

Instituţia a susţinut în 2017 un număr de 29 de proiecte de investiţii în valoare de 546 milioane de euro. Din această finanţare, 93% au fost acordate sectorului privat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai ...
Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi puşi absenţi
Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, că ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului ...
Dacia și-a majorat cu 1,3% vânzările în Europa
Dacia și-a majorat cu 1,3% vânzările în Europa
Raportul Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) privind înmatriculările de autoturisme din Europa arată ...