BERD va rămâne în Ucraina, dar va slăbi relaţiile cu Guvernul de la Kiev

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat, miercuri, că nu-şi va suspenda operaţiunile în Ucraina, din cauza turbulenţelor politice din această ţară, dar îşi va reduce implicarea, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 19 feb. 2014, 16:31
BERD va rămâne în Ucraina, dar va slăbi relaţiile cu Guvernul de la Kiev

Un purtător de cuvânt al instituţiei a declarat că BERD va slăbi relaţiile cu Guvernul de la Kiev, însă nu va urma exemplul Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), care şi-a suspendat activităţile în Ucraina.

‘Nu ne-am suspendat operaţiunile în Ucraina, dar, în urmă cu trei săptămâni, am decis să ne concentrăm în special asupra sectorului privat’, a declarat purtătorul de cuvânt al BERD.

Obligaţiunile guvernamentale şi moneda ucraineană au înregistrat scăderi semnificative, miercuri, după violenţele fără precedent care au avut loc marţi la Kiev, punând noi presiuni pe rubla rusească, aceasta atingând un nou minim istoric în raport cu moneda euro.

Conform unui bilanţ reactualizat miercuri, cel puţin 25 de persoane şi-au pierdut viaţa în violenţele ce au reizbucnit cu o intensitate fără precedent la Kiev.

‘Este evident că situaţia se agravează. Se pare că va fi mai rău înainte de a fi mai bine’, a declarat Ilan Solot, trader la Brown Brothers Harriman.

Contractele credit default swap (CDS) prin care investitorii asigură datoriile Ucrainei faţă de posibilitatea de neplată pe cinci ani au urcat până la 1.271 de puncte de bază, cel mai ridicat nivel de după luna decembrie 2009, potrivit firmei Markit. De asemenea, moneda ucraineană a scăzut până la 9,0 unităţi pentru un dolar, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.

Analiştii de la Bank of America Merrill Lynch estimează că datorii ucrainene în valoare de aproximativ nouă miliarde de dolari ajung la maturitate în acest an, dintre care aproximativ 3,6 miliarde de dolari reprezintă împrumuturile acordate Ucrainei de Fondul Monetar Internaţional, iar cea mai mare parte a rambursărilor ar urma să aibă loc în prima jumătate a acestui an. De asemenea, Ucraina are de plătit, în primul semestru, dobânzi în valoare de 600 milioane de dolari în contul datoriei externe. Aceasta, în condiţiile în care rezervele valutare ale Ucrainei sunt la 18 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani, după ce banca centrală a alocat aproximativ opt procente din rezervele sale pentru intervenţii valutare numai în luna ianuarie.

‘În absenţa clarităţii cu privire la politicile care vor fi adoptate în următoarele luni, credem că există riscul unor probleme de lichiditate’, se arată într-un raport trimis clienţilor Bank of America Merrill Lynch.

Problemele din Ucraina afectează şi rubla rusească, în condiţiile în care Moscova este un aliat important al preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici şi a promis un pachet de sprijin în valoare de 15 miliarde de dolari. Miercuri, rubla rusească a trecut pentru prima dată pragul de 49 de ruble pentru un euro, în timp ce dolarul a urcat până la 35,68 ruble, cea mai mare cotaţie înregistrată după 2009.

La finele lunii trecute, agenţia de evaluare Standard & Poor’s a retrogradat Ucraina la ‘CCC plus’, iar ulterior şi celelalte mari agenţii de rating au luat măsuri similare, Moody’s coborând ratingul Ucrainei la ‘Caa2’ iar Fitch a retrogradat Ucraina la ‘CCC’.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru acestea peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...