BERD vrea să-şi majoreze participaţiile deţinute la băncile din Ucraina

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) se aşteaptă să înceapă în următoarele luni discuţii privind majorarea participaţiilor deţinute la băncile din Ucraina pentru a se asigura că sistemul financiar al ţării nu se va scinda din cauza tensiunilor cu Rusia, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 13 iun. 2014, 15:21
BERD vrea să-şi majoreze participaţiile deţinute la băncile din Ucraina

Într-un interviu acordat Reuters, Francis Malige, noul şef al BERD pentru Europa de Est, a afirmat că în ultimele săptămâni situaţia din Ucraina pare să se fi stabilizat, deşi este departe de a fi una optimistă.

Cele mai recente estimări BERD indică un declin al PIB-ului Ucrainei de 7% anul acesta.

Implicarea BERD în mari proiecte de infrastructură rutieră, iniţiative în sectorul energiei şi modernizarea metroului arată că instituţia este decisă să-şi continue planurile de majorare a fondurilor cheltuite în Ucraina la un miliard de euro în acest an, pentru a ajuta ţara să depăşească criza cu care se confruntă, a explicat Francis Malige.

De asemenea, BERD vrea să-şi majoreze participaţiile deţinute la băncile din Ucraina, ca parte a eforturilor internaţionale de a preveni retragerea băncilor străine din această ţară şi prăbuşirea sistemului bancar.

Deja BERD deţine participaţii în câteva bănci mici din Ucraina, dar FMI a cerut o consolidare a acestui sector ca o condiţie a programului de asistenţă financiară de 17 miliarde de dolari pentru Ucraina.

‘Depinde de bănci dacă vor să coopereze cu noi. Ne putem implica în diverse moduri: putem investi în acţiuni, putem acorda împrumuturi, putem furniza garanţii şi putem ajuta la dezvoltarea pieţelor de capital’, a explicat şeful BERD pentru Europa de Est.

Acesta nu a dorit să precizeze în ce bănci vrea să investească BERD, dar a dat asigurări că achiziţionarea participaţiilor va începe anul viitor. De obicei BERD nu este acţionar majoritar ci deţine maxim 25% din acţiunile unei bănci.

Francis Malige şi-a exprimat încrederea că băncile străine nu se vor retrage din Ucraina.

Unele bănci europene şi-au retras sprijinul acordat subsidiarelor din Ucraina, printre ele se află Commerzbank, Erste Bank, Swedbank şi Intesa Sanpaolo. O cercetare realizată de Raiffeisen estimează că băncile din afara Rusiei şi-au redus cu 20% expunerea la Ucraina până în 2012.

În topul primelor zece bănci prezente în Ucraina se află diviziile Raiffeisen şi UniCredit, iar băncile ruseşti Sberbank, VEB şi VTB au o prezenţă importantă în această ţară.

Recent, preşedintele BERD Suma Chakrabarti a subliniat că banca va analiza modalităţile prin care să-şi crească investiţiile din Europa Centrală şi de Est. Guvernele din regiune se tem că criza din Ucraina ar putea să le afecteze economiile, iar oficialul a precizat că există o cerere mare pentru împrumuturi de la BERD, care ar putea fi acordate în termeni foarte favorabili.

‘În următoarele luni vom vedea cum putem să facem mai mult pentru regiune. Există o cerere mare pentru mai multe resurse de la BERD. Securitatea energetică revine frecvent în discuţii în prezent’, a declarat preşedintele BERD.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a precizat că,......
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...