1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 18 º

Finanţe şi bănci

BERD vrea să-şi majoreze participaţiile deţinute la băncile din Ucraina

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) se aşteaptă să înceapă în următoarele luni discuţii privind majorarea participaţiilor deţinute la băncile din Ucraina pentru a se asigura că sistemul financiar al ţării nu se va scinda din cauza tensiunilor cu Rusia, transmite Reuters.

13 iun, 2014 | Agerpres

Într-un interviu acordat Reuters, Francis Malige, noul şef al BERD pentru Europa de Est, a afirmat că în ultimele săptămâni situaţia din Ucraina pare să se fi stabilizat, deşi este departe de a fi una optimistă.

Cele mai recente estimări BERD indică un declin al PIB-ului Ucrainei de 7% anul acesta.

Implicarea BERD în mari proiecte de infrastructură rutieră, iniţiative în sectorul energiei şi modernizarea metroului arată că instituţia este decisă să-şi continue planurile de majorare a fondurilor cheltuite în Ucraina la un miliard de euro în acest an, pentru a ajuta ţara să depăşească criza cu care se confruntă, a explicat Francis Malige.

De asemenea, BERD vrea să-şi majoreze participaţiile deţinute la băncile din Ucraina, ca parte a eforturilor internaţionale de a preveni retragerea băncilor străine din această ţară şi prăbuşirea sistemului bancar.

Deja BERD deţine participaţii în câteva bănci mici din Ucraina, dar FMI a cerut o consolidare a acestui sector ca o condiţie a programului de asistenţă financiară de 17 miliarde de dolari pentru Ucraina.

'Depinde de bănci dacă vor să coopereze cu noi. Ne putem implica în diverse moduri: putem investi în acţiuni, putem acorda împrumuturi, putem furniza garanţii şi putem ajuta la dezvoltarea pieţelor de capital', a explicat şeful BERD pentru Europa de Est.

Acesta nu a dorit să precizeze în ce bănci vrea să investească BERD, dar a dat asigurări că achiziţionarea participaţiilor va începe anul viitor. De obicei BERD nu este acţionar majoritar ci deţine maxim 25% din acţiunile unei bănci.

Francis Malige şi-a exprimat încrederea că băncile străine nu se vor retrage din Ucraina.

Unele bănci europene şi-au retras sprijinul acordat subsidiarelor din Ucraina, printre ele se află Commerzbank, Erste Bank, Swedbank şi Intesa Sanpaolo. O cercetare realizată de Raiffeisen estimează că băncile din afara Rusiei şi-au redus cu 20% expunerea la Ucraina până în 2012.

În topul primelor zece bănci prezente în Ucraina se află diviziile Raiffeisen şi UniCredit, iar băncile ruseşti Sberbank, VEB şi VTB au o prezenţă importantă în această ţară.

Recent, preşedintele BERD Suma Chakrabarti a subliniat că banca va analiza modalităţile prin care să-şi crească investiţiile din Europa Centrală şi de Est. Guvernele din regiune se tem că criza din Ucraina ar putea să le afecteze economiile, iar oficialul a precizat că există o cerere mare pentru împrumuturi de la BERD, care ar putea fi acordate în termeni foarte favorabili.

'În următoarele luni vom vedea cum putem să facem mai mult pentru regiune. Există o cerere mare pentru mai multe resurse de la BERD. Securitatea energetică revine frecvent în discuţii în prezent', a declarat preşedintele BERD.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ 6,2 miliarde euro în peste 330 de proiecte în România, mobilizând pentru aceste proiecte peste 12 miliarde euro din alte surse de finanţare.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO