Berger: Piaţa asigurărilor din Romănia rămâne mult subdezvoltată faţă de ţările din regiune

Subscrierile din prime de asigurare au atins în România 89 euro/locuitor în 2012, cifra reprezentând mai puţin de o treime din media regionalã de 333 euro/locuitor şi mult sub nivelul din Cehia sau Polonia, unde acest indicator s-a ridicat la 582 euro/locuitor şi, respectiv, 398 euro/locuitor.
Economica.net - mar, 05 nov. 2013, 11:26
Berger: Piaţa asigurărilor din Romănia rămâne mult subdezvoltată faţă de ţările din regiune

„Comparativ cu celelalte ţări din regiune, piaţa asigurărilor din Romănia rămâne mult subdezvoltată. Cu numai 89 euro prime subscrise pe locuitor în 2012, România se situează la mai puţin de o treime din media regională de 333 euro/locuitor şi mult sub nivelul din Cehia – 582 euro sau Polonia – 398 euro. Întrebati cum ar putea justifica acest nivel scăzut în România, mulţi respondenţi au indicat PIB-ul scăzut şi veniturile joase ale populaţiei ca principale cauze, însă chiar raportat la nivelul PIB-ului, volumul primelor subscrise din România se situeaza la numai 1,4% din PIB, faţă de o medie regională de 3% din PIB”, potrivit unui studiu Roland Berger Strategy Consultants realizat în parteneriat cu European Financial Management and Marketing Association (EFMMA) printre top managerii companiilor de asigurări din Europa Centrala şi de Est.

Cu toate acestea, se mai spune în studiu, în ciuda unui nivel încă modest al pieţei de asigurări, concurenţa din acest sector pare să fie mai intensă faţă de ţările vecine.

„Astfel concentrarea pieţei este mai mică, primii trei jucători din România însumând cote de piaţă de aproximativ 37%, faţă de un nivel mediu de 49% în regiune. Spre comparaţie, în Cehia, Polonia, Slovacia şi Croaţia acest indicator se situeaza la peste 50%, iar in Slovacia este chiar foarte aproape de nivelul de 60%”, potrivit Roland Berger.

Studiul a mai evidenţiat că eficienţa de cost percepută în cazul agenţilor, bancassurance-ului şi mediului online este mai redusă decât în regiune, identificandu-se astfel un potenţial de optimizare suplimentară în aceste direcţii.

În plus, anumite canale, precum cel de bancassurance, se pretează mai bine segmentului asigurărilor de viaţă, în timp ce canalul online este relevant pentru produse simple din domeniul asigurărilor generale (nonviaţă).

„În România însă, în ciuda nevoii de optimizare, canalele tradiţionale au încă o importanţă mai mare, comparativ cu celelalte ţări din regiune. Respondenţii români se aşteaptă ca brokerii să rămână în continuare un canal dominant, câştigând cotă de piaţă pe seama agenţilor şi vânzărilor directe prin reţeaua teritorială. Bancassurance-ul şi canalul online sunt şi ele aşteptate să crească în importanţă”, se mai spune în studiul Roland Berger.

Specialiştii Roland Berger atrag atenţia că, faţă de corespondenţii lor din regiune, asigurătorii români par a acorda o mai mică importanţă sistemelor de remunerare ale agenţilor şi portofoliului de produse în relaţia cu anumiţi parteneri.

„În ceea ce priveste bancassurance-ul, gradul ridicat de integrare cu sistemele băncii partenere pare a fi crucial, în timp ce simplitatea şi uşurinţa de utilizare par a fi factorii cheie de succes pentru platformele de asigurare online”, se arată în studiu.

În 2012, piaţa asigurarilor generale şi de viaţă au crescut cu 5,6%, la 8,26 miliarde de lei.

Roland Berger Strategy Consultants este una dintre cele mai mari firme de consultanţă la nivel mondial.

Înfiinţată în Germania în anul 1967, compania are aproximativ 2.700 de angajaţi şi 51 de birouri în 36 de ţări.

În România, Roland Berger Strategy Consultants a deschis un birou permanent în Bucureşti, in 1992.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Încrederea publică în guvernele care conduc democraţiile lumii s-a prăbuşit la noi cote negative – sondaj
Încrederea publică în guvernele care conduc democraţiile lumii s-a prăbuşit la noi cote negative – sondaj
Încrederea publică în guvernele care conduc democraţiile lumii s-a prăbuşit la noi cote negative în legătură cu ...
Interviu cu şeful E.ON: Producătorii de energie, importatorii şi statul sunt cei care câştigă din creşterea facturilor
Interviu cu şeful E.ON: Producătorii de energie, importatorii şi statul sunt cei care câştigă din creşterea facturilor
Producătorii de energie şi gaze, importatorii, precum şi statul român, prin intermediul taxelor, sunt cei care au de ...
Guvernul nu a plătit încă nimic înapoi furnizorilor care au redus facturile la gaz și electricitate, după primul termen legal la care trebuia să restituie sumele – surse
Guvernul nu a plătit încă nimic înapoi furnizorilor care au redus facturile la gaz și electricitate, după primul termen ...
În data de 15 ianuarie a expirat primul termen legal la care Guvernul trebuia să restituie furnizorilor de energie și ...